Komt er een Europees antwoord op Starlink-satellietinternet?

Komt er een Europees antwoord op Starlink-satellietinternet?

Vorig artikel Volgend artikel

Alsof er nog niet genoeg plannen zijn om satellieten de ruimte in te schieten, komen meerdere Europese bedrijven nu met het plan te fuseren. Dat doen ze niet zomaar, maar vooral om Elon Musks Starlink van flink wat concurrentie te voorzien.

Starlink

Elon heeft met zijn Starlink een briljant plan: zorgen dat je overal ter wereld kunt internetten, dus ook op plekken waar dat niet zo vanzelfsprekend is. Hij heeft zich ook al bewezen door de helpen in oorlogsgebied Oekraïne en Tonga, waar een natuurrramp plaatsvond. En ja, zo’n sterke speler, dat wekt natuurlijk afgunst op bij anderen. Meerdere Europese bedrijven willen nu samengaan om sterker te kunnen optreden tegen Starlink.

Het gaat om het Britse OneWeb en het Franse Eutelsat. Volgens The Guardian is het nieuws echter niet heel goed ontvangen: de aandelen van Eutelsat daalden flink, wat mede komt omdat OneWeb wel een investering kan gebruiken. Het ging zelfs failliet in coronatijd en heeft een doorstart gemaakt. Toch is het geen enorm slecht idee van de bedrijven, want één ding is zeker: breedbandinternet via satellieten zal de komende jaren waarschijnlijk alleen maar groeien. Dan sta je als groot bedrijf nu eenmaal sterker dan wanneer je allebei kleiner blijft.

Tienduizenden satellieten

Ondertussen heeft Starlink al duizenden satellieten de ruimte in gelanceerd en dat beloven er nog veel meer te worden. Dat is niet altijd positief. Zo zijn de satellieten regelmatig horizonvervuiling op foto’s en gaat niet elke lancering even goed, wat weer voor ruimtepuin zorgt. Bovendien is Starlink niet het enige bedrijf dat de baan rond de aarde flink volgooit met satellieten: kijk bijvoorbeeld ook naar Project Kuiper van Amazon, dat ook nog eens ruim 3.000 satellieten lanceert. Starlink heeft toestemming om in totaal 42.000 (!) satellieten in de ruimte te injecteren.

Goed nieuws voor dunbevolkte gebieden waar internet ingewikkeld is en voor de hulpdiensten (zeker nu Starlink ook in voertuigen mag worden gebruikt), maar het is wel de vraag of we niet iets te hard gaan met het vervuilen van de ruimte. Er zijn binnenkort steeds vaker satellieten op foto’s van de ruimte te zien, naast dat dat ruimtepuin er uiteindelijk voor kan zorgen dat we zelf de ruimte überhaupt niet meer in kunnen. Nu zal dat niet zo’n vaart lopen, maar feit is dat het gaat om tienduizenden satellieten en dat is niet voor de poes, zeker niet als er ook nog een Europees initiatief bijkomt.

Fusie Eutelsat en OneWeb

Maar goed, we moeten eerst nog maar afwachten of dat er wel komt. Er is nu al veel kritiek op de eventuele fusie, zeker omdat het Franse bedrijf veel sterker in zijn schoenen staat. Ook is het ingewikkeld dat OneWeb gedeeltelijk wordt bekostigd door de Britse staat, al schijnen er ook Chinese banden te zijn. Bovendien duren fusies vaak lang voordat ze er daadwerkelijk doorheen zijn: er moeten nog talloze waakhonden naar kijken. Nog even afwachten dus, of we straks toch weer meer satellieten rond de aarde zullen vinden, of dat Elon vooralsnog dik heeft gewonnen met zijn Starlink.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...