​WhatsApp: je kunt nu veel grotere groepsgesprekken maken

​WhatsApp: je kunt nu veel grotere groepsgesprekken maken

Vorig artikel Volgend artikel

Berichten-app WhatsApp heeft het maximum aantal deelnemers aan groepschats flink omhoog gegooit. Waar je eerst groepsgesprekken kon hebben met 256 deelnemers, is dat nu omhoog geschoven naar 512 mensen.

Grotere groepsgesprekken

Het zat er al een tijdje aan te komen dat de groepsgesprekken in deelnemersaantallen zouden worden uitgebreid, maar nu is het zo ver. Hierdoor kun je meteen flinke groepen aanmaken: meer dan 500 man. WABetaInfo laat weten dat de functie duidelijk uit de testversie is, nadat het de functie eerst al spotte in tests.

WhatsApp heeft laatst ook al een grote nieuwe mogelijkheid geïntroduceerd in gesprekken, die vooral in groepsgesprekken goed van pas komt. We hebben het over de emojireacties, waarbij je op een specifiek bericht een emoji kunt zetten in plaats van dat je weer een aparte emoji plaatst in het gesprek als reactie onder de reactie. De ervaring is dat dat namelijk wel eens misgaat en het onduidelijk is waar je op reageert. Die onduidelijkheid is nu uit de weg geruimd.

WhatsApp-vernieuwingen

Ook is het sinds vorige week mogelijk om grote bestanden met elkaar te delen. Je kunt nu dus ook grotere foto’s versturen, waardoor de ontvanger hem meteen heeft op het originele formaat. De foto’s en video’s die je verstuurd kunnen nu namelijk tot 2 GB groot zijn. Het is nu alleen nog wachten op de vierde grote functie waarover regelmatig wordt gesproken (maar niet door WhatsApp zelf): de mogelijkheid om ofwel verwijderde berichten terug te halen, of berichten die al zijn verstuurd nog te wijzigen. Handig als je een onhandige typfout hebt gemaakt of simpelweg je woorden toch net iets te hard vond en het wat wil afzwakken.

Bij de concurrent Telegram was het al langer mogelijk om bestanden te delen tot 2GB. Dat werkt nu juist aan een betaald abonnement waarmee je nóg grotere bestanden kunt sturen, naast andere opties. Zou WhatsApp met zijn nieuwe functies de concurrentie weer willen bijbenen, of is het ook van plan om met een betaald abonnement te komen? In eerste instantie werd gezegd dat het hiermee bezig was voor WhatsApp Business, maar het heeft duidelijk de focus nu op de gewone consument. Het lijkt er niet op dat die binnenkort moet betalen voor extra functies in WhatsApp, al kan dat natuurlijk altijd veranderen.

512 deelnemers in één gesprek

Het kan voorkomen dat je de mogelijkheid nog niet hebt: de chatdienst is net begonnen met het uitrollen van deze verruiming van het aantal deelnemers aan een groepsgesprek. Het kan dus nog wel een paar uur, dagen of zelfs weken duren voordat iedereen van deze grotere groepsgezelligheid kan genieten.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...