​Gerucht - Je kunt WhatsApps die zijn verstuurd straks bewerken

​Gerucht - Je kunt WhatsApps die zijn verstuurd straks bewerken

En verwijderde berichten terughalen

Vorig artikel Volgend artikel

WhatsApps die al zijn verstuurd kunnen straks worden bewerkt. Als je dan een gekke taalfout maakt of de compleet verkeerde smiley selecteerde snel je fout rechtzetten, zonder dat je het gesprek vervuild met herstelappjes.

WhatsApp-berichten bewerken

WhatsApp heeft het (nog) niet officieel aangekondigd, maar de website WABetaInfo laat weten dat het de functie heeft gezien in een vroege versie van de populaire chat-app. De kans is groot dat de site het bij het rechte einde heeft. Eigenlijk werkte WhatsApp al eerder aan deze functie, maar het besloot hem uiteindelijk toch niet te introduceren.

Straks dus waarschijnlijk wel en we denken de reden hiervan ook wel te weten. Die heeft waarschijnlijk alles te maken met Twitter. Twitter heeft na meer dan tien jaar te ‘vechten’ tegen het bewerkbaar maken van tweets na lang aandringen van zijn gebruikers besloten om het mogelijk te maken. Er zitten echter wel haken en ogen aan: je hebt maar een bepaalde tijd om een tweet te veranderen.

Aanpasbaarheid komt met gevaren

Dit is een maatregel die bestaat om te zorgen dat je niet jaren later nog eens een tweet aanpast, waardoor de hele discussie die er rond een tweet ontstaat (bijvoorbeeld op Twitter, maar ook binnen bijvoorbeeld de muren van de directie van het bedrijf waar je werkt) niet uit context gaat. Of eigenlijk: dat je tweet niet ineens buiten de context valt.

WhatsApp-berichten waren nooit bewerkbaar. Je kunt ze wel verwijderen, maar dat kan niet stiekem: iedereen ziet staan dat je iets hebt verwijderd (waarbij een situatie die je probeert uit te wissen of te voorkomen er vaak niet beter op wordt). Straks wordt het dus wel mogelijk om ze te bewerken, waardoor die ongemakkelijke gesprekken die volgen wanneer je iets verwijdert waarschijnlijk verleden tijd zijn: dan kun je je bericht immers gewoon aanpassen. Je hoeft hiervoor alleen maar op het bericht te tikken, lang ingedrukt te houden en je ziet de drie puntjes waarbij je ‘bewerken’ kunt kiezen.

De regels voor bewerkte WhatsAppjes

Hoewel het simpel lijkt, kunnen we ons voorstellen dat je er echt niet zo makkelijk vanaf zal komen als je een bericht op WhatsApp aanpast. Er zal toch haast wel een ‘geschiedenis’ van een bewerkte boodschap opvraagbaar zijn? Of misschien komt WhatsApp ook met een tijdslimiet op het aanpassen van berichten, om te zorgen dat de inhoud van een gesprek niet volledig op zijn kop komt te staan.

Daarnaast zou WhatsApp ook werken aan een mogelijkheid om berichten die je hebt verwijderd terug te halen. Het lijkt erop dat het alleen geldt voor berichten die je voor jezelf hebt verwijderd. Door op een verwijderd bericht te tikken krijg je de pop-up te zien om hem weer terug te halen. Deze functie is ook nog niet officieel aangekondigd, maar zit wel in een vroege testversie van de berichten-app.

Op dit moment zijn de potentiële nieuwe functies nog niet beschikbaar, ook niet in de beta van de app. Het gaat echt om een mogelijkheid die nu nog in ontwikkeling is, dus voordat we er daadwerkelijk gebruik van kunnen maken (als WhatsApp dit keer wel doorzet), zullen we waarschijnlijk nog een lange tijd moeten wachten.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...