Zo gaat het bewerken van Tweets straks in zijn werk

Zo gaat het bewerken van Tweets straks in zijn werk

De tijd tikt...

Vorig artikel Volgend artikel

We weten inmiddels dat de bewerkknop naar Twitter komt, maar dat is geen kwestie van even die knop toevoegen en klaar. Zoals we eerder al geschreven is het veel gecompliiceerder dan je zou denken, omdat Twitter niet wil dat gesprekken ineens scheef lopen omdat mensen oude tweets aanpassen. Immers hebben sommige tweets heel veel impact gehad, er zijn zelfs mensen door ontslagen. Inmiddels is duidelijk hoe die editknop gaat werken.

Eén uur bewerktijd

De verwachting was al dat het niet mogelijk zou zijn om oude tweets te bewerken, maar nu is duidelijk geworden dat Twitter heeft gekozen voor een tijdslimiet. Je hebt straks een uur om een berichtje aan te passen. Dat is precies genoeg tijd om even af te koelen, dus mocht je spijt hebben van wat je hebt geschreven, of bijvoorbeeld een typfoutje zien, dan heb je best wel lang de tijd om je foutje recht te zetten.

Mensen die tegen de bewerkknop zijn, zullen een uur waarschijnlijk wat lang vinden. Juist als je in een verhitte discussie verwikkeld bent, dan volgen de antwoorden elkaar vaak in rap tempo op. Het is natuurlijk vervelend als iemand zijn tweets ineens achteraf verandert. Sommige mensen zullen dat uur dan ook wat lang vinden. Eén ding is zeker: er zullen aanzienlijk meer screenshots worden gemaakt van tweets en je moet er dus nog sneller bij zijn als er een opmerkelijk statement wordt gemaakt.

Tweets wijzigen

Een voorbeeld: stel je voor dat je schrijft dat je heel erg fan bent van Elon Musk (die Twitter maar al te graag wil kopen). Mensen liken je tweet (misschien zelfs heel invloedrijke mensen), en een uur later (wat toch wel erg lang is), verander je die tweet naar: ‘Elon Musk is niet geschikt om Twitter te leiden’. Al die mensen hebben dan een like gegeven op iets waarvan ze niet weten dat het achteraf is aangepast.

Twitter heeft niet zelf naar buiten gebracht hoe die bewerkknop gaat werken, maar ontwikkelaar Alessandro Paluzzi zegt meer te weten. Hij is een bekende lekker en hij lekte dan ook screenshots van de test-editknop van Twitter. Je kunt geen tweets bewerken die je ooit plaatste, maar dus alleen een uur nadat je een tweet plaatste. Ook kunnen mensen die een tweet van je hebben geliked wel zien dat een tweet is gewijzigd, want er staat dan een blauw logootje bij met ‘Bewerkt’. Sterker nog: je kunt dan waarschijnlijk de gescheidenis van bewerking van de tweet bekijken. Of dat ook betekent dat je de oude tekst kunt lezen, dat is niet duidelijk.

Bewerkte tweets in de gaten houden

Aan de andere kant moet je als ‘liker’ wel zorgen dat je af en toe een tweet terugzoekt, want wie weet heeft iemand hem bewerkt. Het zou goed zijn als Twitter hiervoor een soort meldingssysteem zou maken, maar misschien is dat weer wat verregaand. Als mensen vaak hun tweets veranderen, dan staat je hele Twitter straks vol met meldingen. Vooralsnog lijkt Twitter dit dus niet van plan en zal je zelf moeten opsnorren of iemand die bewerkknop heeft gebruikt om de tweet (en dus ook de recente geschiedenis) te veranderen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...