​Je kunt straks subtiel een WhatsApp groepsgesprek verlaten

​Je kunt straks subtiel een WhatsApp groepsgesprek verlaten

Vorig artikel Volgend artikel

Heb je in je WhatsApp ook een soort kerkhof van groepsgesprekken waarop niemand ooit nog iets zegt, maar waarbij je toch niet degene wil zijn die dan wordt aangegeven als persoon die is vertrokken? Ook al gaat het om de sinterklaasgroepsapp van 2016, het blijft moeilijk. Straks wordt dat makkelijker, want WhatsApp zou werken aan de mogelijkheid om stilzwijgend uit een groepsapp te vertrekken.

Heeft de groep verlaten

Ook al is een groepsapp nog zo oud, het komt toch altijd een beetje afwijzend over als je de persoon bent die vertrekt. Er staat immers ook letterlijk bij: “XXXX heeft de groep verlaten”. Misschien is de woordkeuze van WhatsApp hier ook niet helemaal perfect, want de persoon verlaat alleen het groepsgesprek, niet per se de groep. Vandaar dat het waarschijnlijk toch wat dramatischer overkomt wanneer iemand besluit dat de Lloret de Mar-trip 2017-groepschat zijn WhatsApp onnodig vervuilt.

Het is overigens ook irritant voor mensen die nog wel in de groep zitten, want die zien bijvoorbeeld allemaal mensen vertrekken. Dat spamt nogal, zeker in groepen die niet uit een paar vrienden bestaan, maar die worden gebruikt om anderen te spammen. Een soort moderne variant van de doorstuurmail, waarvan vaak heel veel mensen liever geen deel uitmaken. Je ziet dan de ene na de andere vertrekken uit de groep en dat is irritant, omdat het ook voor altijd in dat gesprek blijft staan. Soms is het dan zelfs lastig om het gesprek goed te kunnen volgen.

Groepsgesprek op WhatsApp

Reden voor veel mensen om nooit uit een groepschat te vertrekken en voor altijd op de ‘bodem’ van hun WhatsApp-app een heel elftal aan doodgeslagen gesprekken te hebben hangen. WhatsApp wil het nu makkelijker maken om die gesprekken toch te verlaten. WABetaInfo schrijft dat WhatsApp een nieuwe functie in de bèta heeft gestopt waarmee je bij het weggaan van een groep kunt kiezen wat je wil. Iedereen op de hoogte stellen, of toch alleen jouzelf en de beheerder van de groep. Geen overbodige luxe, zeker nu groepsgesprekken uit wel 512 leden kunnen bestaan en de spam hierbij waarschijnlijk zal oplopen.

Het is nog niet duidelijk wat en wanneer WhatsApp er precies iets mee wil doen. Op dit moment is de functie alleen te vinden in de bètaversie van de computerversie van WhatsApp, dus niet van de app zelf. Toch is de kans groot dat deze handigheid ook naar de gewone app komt. Scheelt weer een heleboel onnodige discussies en onderzekerheden, naast dat het je WhatsApp ook gewoon heel goed opruimt. De chat-app is immers al heel wat jaren een veelgebruikte app, waardoor menig persoon een flinke lijst heeft ontwikkeld van groepsgesprekken die allang niet meer relevant zijn. Hopelijk horen we snel meer van WhatsApp zelf.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...