Technology30.07.2021

Archiveren en muten op WhatsApp: dit moet je weten


Sommige opties van WhatsApp gebruik je misschien zelden tot nooit. Toch zijn ze behoorlijk handig. Archiveren en muten bijvoorbeeld. Wij vertellen je waarom en waarvoor je deze functies kunt gebruiken. Grote kans dat je daarna toch eens wat chats op mute zet. Het brengt veel rust in je leven, zeker als je in groepschats zit waar je continu meldingen in ontvangt.

Een chat op WhatsApp archiveren

Wil je een chat met een persoon of een groepschat niet meer actief gebruiken, maar ook niet verwijderen? Dan biedt WhatsApp je de optie ze te archiveren. Ze staan dan niet meer tussen je actieve en zichtbare chats, maar in een speciaal archief. Je kunt ze daar onbeperkt laten staan, bijvoorbeeld omdat je de informatie die in de chat staat wil bewaren. Het is een handige functie om het overzicht te bewaren. Ga maar eens na hoeveel actieve chats er in jouw overzicht staan. Als je dit onoverzichtelijk vind, is archiveren een goede optie. Zeker voor chats met mensen die je niet vaak spreekt. Je bewaart dan toch de gespreksgeschiedenis, maar ‘vervuilt’ niet je overzicht met chats die je voert met mensen die je vaak spreekt.

Hoe archiveer je een chat op WhatsApp?

  • Ga naar je chatoverzicht en swipe naar links bij de chat die je wil archiveren.
  • Je ziet de optie ‘meer’ en ‘archiveer’ staan
  • Klik op archiveer en de chat verdwijnt naar je archief
  • Om gearchiveerde chats in te zien schuif je je chatscherm naar beneden. Helemaal bovenin vind je de gearchiveerde chats.

Wat gebeurt er wanneer je in een geactiveerd gesprek een nieuw bericht krijgt?

Jij kan een chat wel gearchiveerd hebben, je kunt nog steeds nieuwe berichten krijgen in dit gesprek. Voorheen werd het gearchiveerde bericht dan automatisch teruggeplaatst in je gewone chatoverzicht. Nu kun je er ook voor kiezen de gearchiveerde chat daar te laten staan. Dan zie je dus niet in één oogopslag dat er een nieuw bericht is binnengekomen, maar misschien vind je dat wel prima. Je hebt het gesprek met een reden gearchiveerd.

Een chat op WhatsApp muten

Groepsgesprekken waarin continu meldingen binnenkomen. We hebben ze waarschijnlijk allemaal wel. Toch heb je niet altijd zin in en tijd voor die afleiding. Of je bent lekker op vakantie en wil alleen de mensen of groepen personen spreken die je zelf hebt uitgekozen. Dan is de mute-optie voor jou een uitkomst. Je ziet in het chatoverzicht nog wel dat er nieuwe berichten zijn binnengekomen, maar krijgt geen melding meer te zien wanneer dat gebeurt.

Hoe mute je een chat op WhatsApp?

  • Ga naar je chatoverzicht en swipe naar links bij de chat die je wil muten
  • Je ziet de optie ‘meer’ en ‘archiveer’ staan
  • Klik op meer en kies ‘muten’ of ‘dempen’
  • Kies of je de chat voor 8 uur, 1 week of altijd wil muten
  • Er komt een mute/sound off tekentje naast de chat te staan

Je kunt op ieder moment het gesprek weer actief zetten zodat je wel weer meldingen krijgt van deze persoon of groep. Tot vorig jaar kon je gesprekken maximaal een jaar muten, maar nu heb je ook de optie om voor altijd te kiezen. Best fijn, want van sommige groepsgesprekken krijg je liever geen melding. Kun je er zelf voor kiezen de berichten alsnog te lezen of te reageren wanneer het jou uitkomt.

Versleutelde berichten versturen – privacy gegarandeerd

Wil je zeker zijn van de privacy van de berichten die je aan iemand verstuurt? Maak dan gebruik van end-to-end versleuteling op WhatsApp. Alleen jijzelf en de persoon waarmee je chat kan lezen of beluisteren wat er is verstuurt. Je hebt een speciale ‘sleutel’ nodig, die alleen jij en de ander in bezit hebben. Daarmee ontgrendel je de ontvangen berichten. Lees er hier meer over.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over WhatsApp

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp laat anderen weten wie het laatst online was

WhatsApp gaat nu tonen wie er allemaal recent online waren. Waarschijnlijk is het doel om je makkelijker een praatje te laten aanknopen.

Social Media01.05.2024

WhatsApp laat anderen weten wie het laatst online was

Deze WhatsApp-emoji ziet er anders uit: heb jij het al gespot?

Heb je recent nog naar de icoontjes van je WhatsApp gekeken? Kijk eens naar de Formule 1-emoji: die ziet er anders uit he?

Mobile30.04.2024

Deze WhatsApp-emoji ziet er anders uit: heb jij het al gespot?

​5 slimme dingen die binnenkort naar WhatsApp komen

WhatsApp heeft net de mogelijkheid uitgerold om meer chats te kunnen pinnen. Dat had het al voor 3 chats, maar nu zijn dat er 5. Er komen binnenkort meer nieuwe mogelijkheden naar de messenger, waarbij de focus van Whats...

Mobile28.03.2024

​5 slimme dingen die binnenkort naar WhatsApp komen

​Je kunt teksten in WhatsApp er nu anders uit laten zien

WhatsApp heeft al jaren mogelijkheden om je tekst er net even anders uit te laten zien. Helaas kun je geen ander lettertype kiezen dat andere mensen dan ook zien (dit is namelijk altijd het lettertype dat mensen voor hun...

Social Media22.02.2024

​Je kunt teksten in WhatsApp er nu anders uit laten zien

​Vijf dingen die we graag anders zien aan WhatsApp-kanalen

WhatsApp komt met enorm veel vernieuwingen voor de messenger, waaronder de kanalen. Hartstikke puik, maar er valt nog wel veel te wensen aan deze nieuwe functie die nog in de kinderschoenen staat. 1. Meer zichtbaarheid...

Social Media16.02.2024

​Vijf dingen die we graag anders zien aan WhatsApp-kanalen

​WhatsApp krijgt binnenkort de grootste update ooit

WhatsApp gaat in Europa veranderen. De messenger heeft mede door de ‘poortwachter’-status die het ontving van de Europese Unie de taak om te zorgen dat WhatsApp-berichten ook in andere apps kunnen worden gelezen. Dat...

Social Media12.02.2024

​WhatsApp krijgt binnenkort de grootste update ooit

Wat is jouw gebruikersnaam?
Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp mag zich binnenkort dan openstellen voor meer ander appverkeer, er zijn nog steeds altnernatieven voor de app die flink in opkomst zijn. Zo schijnt Signal het in Nederland enorm goed te doen: er zijn 1 miljoen N...

Online07.02.2024

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp-alternatief boert goed