​Wat zijn Whatsapp Voice Chats en wat is het verschil met bellen?

​Wat zijn Whatsapp Voice Chats en wat is het verschil met bellen?

Vorig artikel Volgend artikel

WhatsApp introduceer nu Voice Chats. Het is iets nieuws waarbij je binnen een groepsgesprek met elkaar kunt praten, maar niet zoals je gewend bent van een groepscall. En het is ook geen spraakbericht. Dit is wat Voice Chats op WhatsApp zijn en hoe het zich verhoudt tot de andere mogelijkheden voor spraak binnen groepen.

Voice Chat

Voice Chat is ten eerste een mogelijkheid die wat minder dwingend is. Het idee is dat iemand een Voice Chat begint en dat anderen die dat willen kunnen aanhaken. Het is dus niet zoals een groepstelefoontje waarbij de telefoon bij iedereen overgaat. Als we een vergelijking maken, dan lijkt het nog het meest op een Clubhouse-sessie waarin iedereen mag praten. De sessie wordt door iemand in de groep gestart en de rest kan aanhaken als hij of zij dat wil, maar dat is zeker niet verplicht.

Het is dus niet zoals een spraakbericht, dat een monoloog is dat iedereen kan luisteren en ook nog zo vaak als hij of zij wil. Wat mensen zeggen wordt ook niet los binnen de chat gezet: het is echt meer een telefoongesprek waarbij je zelf kiest of je meedoet en je niet wordt gestoord omdat de telefoon gaat. Het klinkt misschien wat vreemd: wat is de toegevoegde waarde ervan, behalve dat je telefoon niet gaat rinkelen?


WhatsApp

Gerichter praten op WhatsApp

Waarschijnlijk werkt het in de hand dat mensen over wat specificiekere zaken gaan praten. Stel dat je met de groep aan het plannen bent om naar een festival te gaan, en je wil met zijn allen kaartjes kopen. Misschien gaat niet iedereen in de groep mee. Je start dan als de kaartverkoop bijna begint een Voice Chat en je kunt op die manier gezamenlijk bellen voor die kaartjes zodat als de ene persoon kaartjes heeft, die dat meteen kan roepen en anderen uit de wachtrij kunnen gaan. Niet dat niet over iets anders mag worden gesproken, maar we verwachten dat Voice Chats meer uitnodigen om het over een bepaald onderwerp te hebben.

Dat scheelt, want iedereen die weleens een groepstelefoongesprek heeft gehad weet dat dit vaak uitmondt in complete chaos. Nu is er iets meer sturing. Je kunt ondertussen ook nog berichten sturen in de groep, waardoor je ‘notities’ kan maken, mochten er toch dingen besproken worden die handig zijn voor iedereen om ‘zwart op wit’ te hebben. Of voor mensen die niet kunnen meebellen, omdat ze bijvoorbeeld aan het werk zijn (iets dat vaak voorkomt op vrijdagochtend als de kaartverkoop live gaat).

Alleen voor grote groepen

Groepsleden krijgen een notificatie dat er een Voice Chat is begonnen en kunnen dan zelf op de knop tikken om mee te doen: of niet dus. WhatsApp is er overigens niet heel origineel mee: deze functie bestaat al langer bij zo’n beetje al zijn concurrenten: Telegram en Discord bijvoorbeeld. Voice Chats voor groepen worden nu uitgerold naar WhatsApp, maar in eerste instantie is het alleen voor heel grote groepen van toepassing: als je in een groep zit met 33 leden of meer, dan is de kans aanwezig dat je binnenkort Voice Chats kunt doen. Of en wanneer het naar kleinere groepen komt, is nog onbekend.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...