Clubhouse hoopt met nieuwe Chats functie op een comeback

Clubhouse hoopt met nieuwe Chats functie op een comeback

Vorig artikel Volgend artikel

Twee jaar geleden schoot Clubhouse, een social audio netwerk, binnen enkele maanden vanuit het niets naar vele miljoenen gebruikers. Het was een open netwerk, maar je kon er alleen lid van worden op uitnodiging. Het was een tijdje een behoorlijke hype, maar de populariteit smolt uiteindelijk weer als sneeuw voor de zon. Deze week heeft Clubhouse op haar eigen blog een nieuwe versie, met nieuwe functies, aangekondigd. Daarmee hoopt de social audio app een comeback te maken.

Clubhouse Chats

De geüpdatet versie van de app is inmiddels al in de app-winkels van iOS en Android opgedoken. Volgens de initiatiefnemers wordt Clubhouse met de nieuwe app en functies nog socialer dan andere messaging apps. Bijzonder is dat concurrent WhatsApp afgelopen maand voice chats introduceerde. Die functie lijkt veel op de nieuwe audio chat feature van ‘The New Clubhouse’.

De update is, zo meldt Clunbouse, gecentreerd rond een nieuw fromat, Chats genaamd. Gebruikers kunnen nu groeps-audio-chats starten. Elke deelnemer kan in die groep zijn eigen audio-berichten plaatsen die door andere deelnemers op elk moment beluisterd kunnen worden. Je hoeft dus niet, zoals met een groepsgesprek in bijvoorbeeld WhatsApp, allemaal op hetzelfde moment online te zijn. Simpel gezegd is het een groepschat waar je niet in tikt, maar berichten inspreekt. De nieuwe Chat-functie lijkt op een clubhuiskamer, maar het vindt asynchroon plaats, waar iedereen op zijn eigen moment langs kan komen.

New-Clubhouse-KeyFeatures
Clubhouse hoopt met de introductie van de Chats functie op een comeback van het sociale audio netwerk.

Groepschats ontmoeten Instagramverhalen

Clubhouse omschrijft de nieuwe functie een beetje wollig. “Om je een voorstelling te maken van een chat, moet je denken aan tekstuele groepschats en Instagram stories die elkaar in het park ontmoetten, urenlang praatten, beste vrienden werden en verliefd werden. Vervolgens wordt negen maanden een nieuwe manier om contact te houden geboren: een manier waarmee je de stemmen van je vrienden kunt horen, hun vrienden kunt ontmoeten en minder tijd hoeft te besteden aan typen. Als ‘social messaging’ iets zou zijn, dan zou het dat zijn. Met Chats kun je pushen om te praten, 2x luisteren, tikken om over te slaan, naar de volgende chat swipen en naar de VM's van je vrienden glijden (tenzij dat raar klinkt) om privé te chatten. Ze zijn ontworpen om snel, leuk en persoonlijk te zijn”, aldus Clubhouse.

De nieuwe audio-chats komen overigens niet in de plaats van de live audio rooms. Die blijven ook gewoon bestaan. Clubhouse denkt, en hoopt, dat de Chats functie gebruikers inspireren om vaker in te checken om iets van hun vrienden te horen, anders dan met de live-audioruimtes, waar je alleen contact hebt met degene die op dat moment een live gesprek organiseert.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...