​WhatsApp doet twee jaar na dato een Clubhouseje

​WhatsApp doet twee jaar na dato een Clubhouseje

Vorig artikel Volgend artikel

WhatsApp voegt iets nieuws toe aan groepsgesprekken: je kunt straks voicechats starten in een groepsgesprek. Het gaat daarbij dus niet om een ingesproken berichtje, maar om een live online gesprek waaraan de hele groep kan meedoen. Bellen? Nee, ook niet helemaal.

Schermafbeelding 2023-08-07 173456

Clubhouse op WhatsApp

WABetaInfo laat weten dat je een groepsgesprek kunt starten met een icoon rechtsboven in de groeps-chat: het verschil is dat wanneer je zo’n sessie start, er geen oproep start op WhatsApp, maar mensen een stille melding krijgen. Er komt dus wel een pushnotificatie in beeld, maar dat is alleen om te laten weten dat er een sessie is begonnen en verder blijft het niet de hele tijd in beeld knipperen of gaat je telefoon over.

Je kunt als je in je WhatsApp-lijst kijkt als het goed is ook zien dat er een sessie bezig is. Verder is het enerzijds wel een beetje als Clubhouse, anderzijds niet. Clubhouse is de ‘live podcast’-app die ten tijde van corona enorm populair werd. Allerlei bedrijven deden mee en hielden interessante talks over een veelheid aan onderwerpen. Alleen kon je op Clubhouse het verschil maken tussen een luisteraar (die wel zijn hand mag opsteken, maar verder niet te horen is tenzij hij of zij de beurt krijgt) en de presentatoren. Die presentatoren zijn wel de hele tijd te horen, want het idee is dat zij in discussie gaan over een bepaald onderwerp.

Schermafbeelding 2023-08-07 173511

Groepsgesprekken

Dat is dus niet het geval op WhatsApp, want daar kan iedereen gewoon iets zeggen. De groepsgesprekken worden afgesloten als er een uur lang niet wordt gesproken. Best grappig: je kunt het bijvoorbeeld tijdens het thuiswerken aanzetten om elkaar nog een beetje te horen en af en toe een grapje of opmerking naar elkaar te roepen. Ook is er end-to-end-encryptie op de gesprekken aanwezig, waardoor je niet zomaar wordt lastiggevallen door onbekenden.

In de testversie van WhatsApp is de functie al aanwezig, maar er die groep wordt steeds groter en hij lijkt ook al snel naar de gewone WhatsApp te komen. We zijn benieuwd of dit gretig aftrek gaat vinden. We nemen aan dat WhatsApp heeft gezien dat mensen vaak een oproep met een hele groep starten en dat daar de ‘vraag’ vandaan komt, maar heel duidelijk is het niet. Dat komt mede omdat dit nieuws dus niet van de makers van de app komt, maar slechts van experts op het gebied van apps. Even afwachten dus waarmee WhatsApp uiteindelijk zelf komt qua uitleg en voorbeelden.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...