Waarom je beter niet die geldtips op TikTok kunt volgen

Waarom je beter niet die geldtips op TikTok kunt volgen

Vorig artikel Volgend artikel

TikTok staat vol met geweldige lifehacks: weten hoe je een paprika het beste kunt snijden of je vaatwasser het slimste inruimt? TikTok is er voor je. Weten wat je het beste met je geld moet doen? Daar kun je het social video-medium beter niet voor gebruiken.

Financieel advies

Natuurlijk zijn er veel financiële adviezen die zeer goed zijn, maar de paar die dat niet zijn, die zijn helaas hardnekkig. Iedereen kan zich een expert noemen, maar dat wil zeker niet zeggen dat ze het ook zijn. Ook vind je veel mensen op social media die het hebben over investeren en die zelfs financieel advies geven. Pas daarmee op: welk advies past hangt van de persoon af en officieel gezien mogen mensen die hiervoor niet gediplomeerd zijn helemaal geen financieel advies geven. Lees daarvoor ook ons artikel over Finfluencers.

Cnet heeft een advocaat laten kijken naar TikTok-video’s over financieel advies en kwam tot de conclusie dat het vaak helemaal de verkeerde kant opgaat. Het is vast wel goed advies, maar niet per se voor de kijker. Bovendien is TikTok een medium waarop je vaak kort van stof moet zijn en daardoor missen er belangrijke details in de adviezen. Nu is dat in de Verenigde Staten al erg risicovol: daar leven veel mensen op de schulden die ze op hun 2, 3 of misschien wel 5 creditcards hebben. Het advies is dan om vooral je lage schulden eerst af te betalen, waarbij in de video’s verder weinig aandacht wordt besteed aan verdere overige schulden.

Video's over geld

Het probleem in Nederland is dat we vaak kijken naar video’s uit andere landen, waar heel andere regels gelden. In de Verenigde Staten zijn de regels rondom geldzaken zelfs per staat verschillend. Maar dan nog: dan ga je er al vanuit dat de videomaker de regels in zijn regio weet en dat blijkt dus al vaak problematisch. Vooral waar het gaat om beleggen en crypto gaat het vaak mis. Er zijn veel influencers die doen alsof ze zonder al te veel moeite duizenden euro’s per dag kunnen omzetten, maar dat blijkt in de realiteit helemaal niet zo makkelijk.

Zeker als je nog nooit hebt belegd, dan zal je je eerst moeten laten informeren over de risico’s die hieraan vastkleven. Het is namelijk niet zo dat je alleen maar je winst kwijt kan raken: je kunt ongeveer je hele inleg kwijt zijn. Plus: je kunt verslaafd raken. Je ziet dat veel jongeren dat al met crypto hebben: constant de koersen checken om maar zo slim mogelijk te kunnen verkopen. Hoewel beleggen of crypto kopen prima is als je het kunt doen van geld dat je over hebt, doen veel mensen het ook van geld dat ze niet over hebben. En sowieso is een verslaving die op de loer ligt natuurlijk problematisch en zien we dat daar weinig aandacht aan wordt besteed op TikTok.

TikTok

Zie je iets interessants op TikTok over financiën, check dan of het iets voor jou kan zijn. Vraag het aan je ouders, check het met een financieel adviseur: laat het in ieder geval niet van een onbekende op social media afhangen, ook niet als diegene honderdduizenden volgers heeft. En, het allerbelangrijkste: gebruik je gezond verstand. Klinkt het te mooi om waar te zijn, dan is het heel goed mogelijk dat dat ook zo is.


Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...