Social Media16.02.2024

​Vijf dingen die we graag anders zien aan WhatsApp-kanalen


WhatsApp komt met enorm veel vernieuwingen voor de messenger, waaronder de kanalen. Hartstikke puik, maar er valt nog wel veel te wensen aan deze nieuwe functie die nog in de kinderschoenen staat.

1. Meer zichtbaarheid

Vraag aan een gemiddeld persoon of hij WhatsApp-kanalen gebruikt en het antwoord is waarschijnlijk ‘nee’. Hier en daar worden de kanalen wel gepromoot, maar eigenlijk doet WhatsApp er niets aan om ze goed zichtbaar te maken voor gebruikers. Ze zitten ergens verstopt onder ‘Updates’, waar je ook de ‘Stories’ ziet van andere gebruikers. Het zou chique zijn als WhatsApp zijn eigen tabblad kreeg, zoals Communities dat nu ook heeft. Zo is het wat meer zichtbaar en denken mensen die wel al een paar kanalen volgen er ook vaker aan even op die kanalen te spieken.

2. De optie om gevonden te worden

In het verlengde van die zichtbaarheid is het voor kanalen ook maar moeilijk om gevonden te worden. Ben je niet geverifieerd op WhatsApp, dan kun je helemaal niet gevonden worden. Echter is het op dit moment in ieder geval in Nederland geen optie om geverifieerd te worden, waardoor op dit moment hartstikke veel kanalen bestaan die door het grote publiek niet worden gevonden. Sterker nog: mensen kunnen op een kanaalnaam zoeken, maar vinden het dan niet en denken dan dat er geen kanaal (meer) is.

3. Meer interactie-mogelijkheden

Er komen gelukkig polls aan naar WhatsApp-kanalen, want er is echt wat meer interactie nodig. Natuurlijk is het idee dat mensen niet hele berichten kunnen typen en dat is goed, want sommige kanalen hebben duizenden volgers. Echter is het als kanaalbeheerder ook zoiets om elke keer maar icoontjes te gebruiken waarbij mensen zelf in hun telefoon ook weer naar dat icoon op zoek gaan om op die manier een mening kenbaar te maken. Het is een beetje houtje-touwtje en daarom zijn bijvoorbeeld polls, maar misschien ook andere vormen van interactie zeer welkom.

4. Meer invloed op hoe linkjes eruitzien

Je kunt als beheerder van een WhatsApp-kanaal linkjes toevoegen aan wat je zegt en dat is heel handig. Echter heb je geen invloed op hoe zo’n linkje wordt weergegeven. Het zou prachtig zijn als je zelf een afbeelding kon kiezen uit het artikel waar je naar linkt, zodat die mooi in het linkblokje komt te staan. Sowieso zou het mooi zijn als je meer invloed kon uitoefenen op hoe dingen die je zegt getoond worden, omdat je daarin dan bijvoorbeeld je huisstijl kunnen laten terugkomen.

5. De mogelijkheid om berichten in te plannen

De nummer 1 wens voor WhatsApp-kanalen is verreweg de mogelijkheid om berichten te plannen. Kanalen zijn bedoeld om te zenden, maar dat zenden kan nu alleen op DAT moment. Je kunt niks klaarzetten en dat is onhandig. Wil je bijvoorbeeld met je website of vereniging elke dag een bericht plaatsen op je WhatsApp-kanaal, dan word je gedwongen om in het weekend met je ‘werk’ bezig te zijn. Sowieso kan WhatsApp een optie om berichten in te plannen gebruiken, maar vooral nu Kanalen er zijn zou dat prioriteit moeten hebben bij de mensen achter de messenger.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over WhatsApp

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp laat anderen weten wie het laatst online was

WhatsApp gaat nu tonen wie er allemaal recent online waren. Waarschijnlijk is het doel om je makkelijker een praatje te laten aanknopen.

Social Media01.05.2024

WhatsApp laat anderen weten wie het laatst online was

Deze WhatsApp-emoji ziet er anders uit: heb jij het al gespot?

Heb je recent nog naar de icoontjes van je WhatsApp gekeken? Kijk eens naar de Formule 1-emoji: die ziet er anders uit he?

Mobile30.04.2024

Deze WhatsApp-emoji ziet er anders uit: heb jij het al gespot?

​5 slimme dingen die binnenkort naar WhatsApp komen

WhatsApp heeft net de mogelijkheid uitgerold om meer chats te kunnen pinnen. Dat had het al voor 3 chats, maar nu zijn dat er 5. Er komen binnenkort meer nieuwe mogelijkheden naar de messenger, waarbij de focus van Whats...

Mobile28.03.2024

​5 slimme dingen die binnenkort naar WhatsApp komen

​Je kunt teksten in WhatsApp er nu anders uit laten zien

WhatsApp heeft al jaren mogelijkheden om je tekst er net even anders uit te laten zien. Helaas kun je geen ander lettertype kiezen dat andere mensen dan ook zien (dit is namelijk altijd het lettertype dat mensen voor hun...

Social Media22.02.2024

​Je kunt teksten in WhatsApp er nu anders uit laten zien

​WhatsApp krijgt binnenkort de grootste update ooit

WhatsApp gaat in Europa veranderen. De messenger heeft mede door de ‘poortwachter’-status die het ontving van de Europese Unie de taak om te zorgen dat WhatsApp-berichten ook in andere apps kunnen worden gelezen. Dat...

Social Media12.02.2024

​WhatsApp krijgt binnenkort de grootste update ooit

Wat is jouw gebruikersnaam?
Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp mag zich binnenkort dan openstellen voor meer ander appverkeer, er zijn nog steeds altnernatieven voor de app die flink in opkomst zijn. Zo schijnt Signal het in Nederland enorm goed te doen: er zijn 1 miljoen N...

Online07.02.2024

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp-alternatief boert goed
​Zo kun je een WhatsApp-kanaal starten en beheren

WhatsApp heeft het sinds kort mogelijk gemaakt om een kanaal te volgen. En je kunt nu ook zelf een kanaal starten. Op die manier kun je als je bijvoorbeeld een bedrijf hebt, of een fanclub runt, je klanten of medefans op...

Social Media26.01.2024

​Zo kun je een WhatsApp-kanaal starten en beheren