​Deze functie willen we heel graag op WhatsApp

​Deze functie willen we heel graag op WhatsApp

Vorig artikel Volgend artikel

WhatsApp heeft dit jaar enorm veel nieuwe functies gekregen. We kunnen bijvoorbeeld nu foto’s verzenden in HD-kwaliteit, we kunnen berichten bewerken nadat ze zijn verzonden en we kunnen lid worden van kanalen. WhatsApp is zich duidelijk bewust van de concurrentie (Telegram bijvoorbeeld) en lijkt dit jaar wat meer te innoveren dan de jaren ervoor, en dat vinden we helemaal niet erg. Althans, dat wil niet zeggen dat er geen functies zijn die we nog missen op het platform. Eén functie in het bijzonder zouden we graag willen hebben.

Op WhatsApp kun je tegenwoordig foto’s sturen die iemand maar één keer mag bekijken. Je hebt daarmee dus wat meer controle over de berichten. We willen die controle graag wat verder uitgebouwd zien worden, want we zouden graag de mogelijkheid hebben om berichten te plannen. Je kent het wel: drukke dag gehad, appjes gemist, maar je hebt pas om 1 uur ‘s nachts tijd om te reageren. Nu is het op zich een ieders verantwoordelijkheid om zelf het geluid uit te doen als ze gaan slapen, maar je wil toch niet die persoon zijn die een ander wakker-appt. Tegelijkertijd bestaat echter ook de kans dat je het morgen weer vergeet en dat is ook niet zo vriendelijk.

WhatsApp heeft zelf geen optie om berichten klaar te zetten voor een later verzendmoment, zoals we dat wel kennen uit bijvoorbeeld Outlook. Het kan wel, maar daarvoor zal je een app van een derde partij moeten gebruiken. We zouden het graag in WhatsApp zien: dat zou makkelijk moeten kunnen, toch? Gewoon een klein drop down-menu naast de verzendknop om je berichtje een verzenddatum mee te geven. Het hoeft ook maar met één bericht per gesprek te kunnen, als het anders te gecompliceerd wordt.

Zo kun je het bericht klaarzetten, is het uit jouw hoofd en krijgt die ander toch eindelijk zijn antwoord. Zeker als je een creatief brein hebt dat vooral ‘s nachts actief is en met goede ideeën komt, zou dat fijn zijn. Maar bijvoorbeeld ook voor mensen die WhatsApp zakelijk gebruiken: dat jij na het eten ‘s avonds nog aan het werk bent, dat hoeft natuurlijk eigenlijk niemand te weten: je kunt een WhatsApp gewoon alvast klaarzetten voor de volgende dag 08:30 uur en niemand voelt zich gepusht om buiten werktijd te reageren.

Het zou erg handig zijn nu er ook Kanalen zijn. Je moet nu als zender elke keer op dat moment een bericht plaatsen, maar als je er de hele dag niet aan toe bent gekomen, dan kun je dat niet even klaarzetten zodat de verschillende berichten wat beter verspreid zijn over de dag. Dus ja, voor zowel privépersonen als bedrijven die een Kanaal runnen zou het kunnen inroosteren van berichten een groot voordeel zijn.

Verder zijn er weinig wensen die we hebben voor WhatsApp. Het platform zal immers ook moeten waken voor te veel drukte, zeker in het rappe tempo waarmee dit jaar nieuwe features zijn verschenen. Maar die ‘pauze’-knop om een bericht later te versturen, die mag er wat ons betreft liever vroeger dan later bijkomen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...