UPDATE: Overname Twitter blijft voorlopig 'on hold' staan

UPDATE: Overname Twitter blijft voorlopig 'on hold' staan

Musk denkt dat meer dan 20% van de accounts fake is

Vorig artikel Volgend artikel

Vorige week, zie het oorspronkelijke bericht hieronder, tweette Elon Musk al dat hij de overname van Twitter ‘on hold’ gezet had. De reden daarvoor was het onverwacht hoge aantal fake accounts waar het sociale netwerk mee kampt. Volgens Twitter is dat minder dan 5 procent van het totaal, maar dat blijkt veel hoger te liggen. Nu stelt de beoogde nieuwe eigenaar dat dit aantal wel eens 20 procent of meer kan zijn. In een nieuwe tweet bevestigt hij nogmaals dat de overname niet doorgaat als Twitter niet kan aantonen wat het daadwerkelijke percentage fake accounts is.

Overnamebod gebaseerd op cijfers die niet blijken te kloppen

Inmiddels heeft Musk gesproken met de huidige top van Twitter, waaronder ook medeoprichter Jack Dorsey. In een tweet zegt de multimiljardair dat Twitter hem nog steeds geen bewijs heeft kunnen aanleveren dat het aantal fake accounts, zoals Twitter claimt, onder de 5 procent ligt.

“Mijn overnamebod (44 miljard dollar, red.) was gebaseerd op de cijfers die Twitter bij de SEC gedeponeerd heeft, er van uitgaande dat die klopten. Gisteren heeft de CEO van Twitter echter publiekelijk geweigerd om mij daarvan het bewijs te laten zien. De deal kan pas doorgaan als ik dat bewijs heb”, aldus Musk.

Oorspronkelijke bericht (13 mei):

Het rommelt bij Twitter. Vanochtend werd bekend dat er een ‘pre-Musk’ schoonmaak bij het management bezig is. Twee topmannen zijn ‘semi-vrijwillig’ opgestapt. Enkele weken geleden kwam voor de tweede keer in zes jaar het nieuws naar buiten dat het sociale netwerk ‘rekenfouten’ gemaakt heeft bij de rapportage over het aantal (dagelijkse) gebruikers. Begin deze maand kwam Twitter met het nieuws dat zo’n 5 procent van de gemiddelde dagelijks actieve accounts die ‘te gelde gemaakt’ kunnen worden, 226 miljoen volgens de meest recente opgave, spam of fake accounts zijn. Echter, zo blijkt uit een statement van Twitter, kan het goed zijn dat het percentage van fake en spam accounts in werkelijkheid hoger ligt.

Overname door Musk in de koelkast

Vanochtend tweette de beoogde nieuwe eigenaar, Elon Musk, dat hij de overname van Twitter, voorlopig in de koelkast zet. De miljardair wil nu eerst de juiste cijfers zien voordat hij besluit om de overname al dan niet door te laten gaan. Die tweet zorgde ervoor dat de koers van Twitter in enkele uren met bijna 20 procent daalde. Die van Tesla ging daarentegen met 5 procent de lucht in.

Statement Twitter over spam en fake accounts

'We hebben een interne beoordeling uitgevoerd van een steekproef van accounts. Uit die steekproef blijkt, volgens onze schattingen, dat het aantal fake- of spamaccounts in het eerste kwartaal van 2022 minder dan 5% van onze mDAU (monitizable Daily Average Users) vertegenwoordigde. De fake- of spamaccounts voor een periode vertegenwoordigen het gemiddelde van valse of spamaccounts in de steekproeven tijdens elke maandelijkse analyseperiode gedurende het kwartaal. Bij het maken van deze beslissing hebben we een significant oordeel toegepast, dus onze schatting van valse of spam-accounts geeft mogelijk niet nauwkeurig het werkelijke aantal van dergelijke accounts weer, en het werkelijke aantal valse of spam-accounts kan hoger zijn dan we hebben geschat.'

Voor Twitter is de beslissing van Elon Musk om de overnamedeal, ter waarde van 44 miljard dollar, even ‘on hold’ te zetten, een volgende tegenvaller.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...