Social Media25.04.2022

Elon Musk koopt Twitter voor 44 miljard dollar


Elon Musk? Elon Mus!

Elon Musk is de nieuwe eigenaar van Twitter. De rijkste man ter wereld heeft het social medium na veel bombarie gekocht voor een totaal van 44 miljard dollar (41 miljard euro). De man achter onder andere Neuralink en SpaceX betaalde 54,20 dollar per aandeel (50,58 euro) om het bekende social media-platform te kopen.

Spreekbuis van Elon Musk

Elon gebruikt Twitter al heel lang als zijn spreekbuis en hij spendeert dan ook veel tijd op het platform, nu is hij er nog meer tijd aan kwijt, want hij mag zich eigenaar van Twitter noemen. Nadat hij een bod deed dat hij zelf zijn ‘hoogste en laatste bod’ noemde, reageerde Twitters board in eerste instantie door een gifpilconstructie in het leven te roepen voor zijn aandeelhouders, maar uiteindelijk is de kogel nu door de kerk. De blauwe vogel is van Musk.

Hoewel de miljardair veel uit eigen zak betaalt (21 miljard dollar), leent hij verder nog geld van een bankengroep voor zijn aandelen in Tesla en komt er nog eens financiering bij, waardoor hij op die 44 miljard dollar uitkomt. De prijs die Elon uiteindelijk betaalt bevat een premium van 38 procent op de aandeelprijs van Twitter op 1 april. Op die dag kocht Musk namelijk 9 procent van de aandelen. De overname heeft enorme impact op Twitter, dat na de transactie direct een privaat bedrijf wordt, iets dat Elon Musk erg graag wilde om het helemaal naar zijn hand te kunnen zetten.

Vrije meningsuiting

Musk ziet Twitter als een belangrijk platform voor vrije meningsuiting en hij vond het ook belangrijk dat tweets bewerkbaar zouden worden. Ook is hij van plan om de abonnementsvorm binnen Twitter op de schop te gooien. Hoewel Twitter Blue er nog niet zo heel lang is (en sowieso in heel veel landen helemaal nog niet beschikbaar), wil hij graag dat het advertentievrij wordt en dat de abonnementskosten omlaag gaan.

Hij zegt: “Vrijheid van meningsuiting is de basis van een functionerende democratie en Twitter is het digitale dorpsplein waar zaken worden besproken die van vitaal belang zijn voor de toekomst van de mensheid. Ik wil Twitter beter dan ooit maken door het product te verbeteren met nieuwe functies, de algoritmen open source te maken om het vertrouwen te vergroten, de spambots te verslaan en alle mensen te authentiseren. Twitter heeft een enorm potentieel – ik kijk ernaar uit om met het bedrijf en de gebruikers samen te werken om dat te ontgrendelen.”

De beste weg vooruit

Bret Taylor van de board van Twitter zegt: “De Twitter Board heeft een doordacht en uitgebreid proces gevoerd om het voorstel van Elon te beoordelen met een bewuste focus op waarde, zekerheid en financiering. De voorgestelde transactie zal een substantiële contante premie opleveren en wij geloven dat dit de beste weg vooruit is voor de aandeelhouders van Twitter.”

Maar, is het ook de beste weg voor Twitter zelf? CEO Parag Agrawal zegt dat Twitter een doel heiligt en relevantie heeft die de hele wereld beïnvloedt: kortom, het is belangrijk dat het blijft bestaan. Hoewel Musk er zeker grote veranderingen aan wil toebrengen, lijkt het er vooralsnog op dat hij bij die veranderingen wel de basis van Twitter houdt waardoor het zo populair en geliefd is geworden. De kans wordt trouwens klein geschat dat Parag op de CEO-stoel mag blijven zitten: Musk heeft hem wel eens met Stalin vergeleken én heeft gezegd dat hij weinig vertrouwen heeft in het management. Parag heeft in dat geval maar weinig tijd gekregen als leider van het social medium: Twitter-legende Jack Dorsey nam in november 2021 afscheid en droeg het stokje toen over aan Parag.

Een comeback voor Trump?

Het is echter de vraag in hoeverre Musk al zijn Twitter-dromen kan laten uitkomen. Ondertussen werkt de Europese Unie namelijk aan de Digital Services Act. Waar Musk heel erg het vrije, open platform wil zijn waar mensen tot op zekere hoogte vrij moeten kunnen spreken, wil de EU juist zien dat de moderatie op social media strenger wordt. Dat zou nog wel eens een probleem kunnen worden.

Ook wordt er op Twitter onder de hashtag #Twittertakeover al flink gespeculeerd over Donald Trump. De voormalig Amerikaans president had nogal ruzie met het social mediabedrijf door zijn opruiende en tot haat oproepende tweets. Zou Musk het platform wederom voor hem openen? De ene Twitteraar staat erom te springen, een ander overweegt hierop zijn hele account te verwijderen.

In ieder geval breekt er met de acquisitie een nieuwe tijd aan voor het social medium en met een uitgesproken man als Elon Musk aan het hoofd, zullen er ook zeker grote veranderingen volgen. De aandeelhouders lopen met goedgevulde zakken weg, maar het is de vraag hoe Twitteraars er uiteindelijk vanaf komen. Iets waarmee Elon naast zijn werk voor Tesla, Neuralink, SpaceX, Starlink en The Boring Company zich nu dieper over mag gaan buigen.

Naar verwachting komt de overname nog dit jaar rond.

We sluiten dit artikel af -hoe kan het ook anders- met enkele tweets over dit grote nieuws:

Benieuwd of de liefde straks echt wederzijds blijkt te zijn:

In de wereld van het internet kunnen dingen snel veranderen:

Als Trump echt terugkomt, dan moet hij wel zijn best doen om de onderstaande entree te overtreffen:

Het worden spannende tijden op het hoofdkantoor van Twitter…

En laten we ook de sfeer onder Twitteraars niet vergeten:

Die is niet altijd even goed -maar daar is het natuurlijk Twitter voor-:

Er is altijd baas boven baas:

Maar goed, pas op met wat je zegt, want misschien begrijpt hij je Nederlandse onderonsje wel:

Even diep door de neus inademen, meneer Musk:

Het duurt dus nog wel even voordat de hele deal er helemaal doorheen is, maar één ding is zeker: er gaat de komende tijd veel gebeuren achter dat blauwe vogeltje.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Social Network

5 dingen die leuk zijn aan Threads

Wat zorgt er toch voor dat Threads zo’n succesverhaal is geworden? Waarschijnlijk ligt dat aan deze vijf dingen.

Social Media05.07.2024

5 dingen die leuk zijn aan Threads

Snapchat introduceert nano-Snaps voor wie het kort wil houden

Snapchat is het social medium dat er verantwoordelijk voor is dat we elkaar foto’s sturen die na één keer kijken verdwijnen. Een geweldig concept dat inmiddels al door veel social media is gestolen. Nu komt het met iets nieuws: nano-Snaps. Net als de iPod Nano van vroeger zijn die lekker klein.

Social Media03.07.2024

Snapchat introduceert nano-Snaps voor wie het kort wil houden

Deze nieuwe Snapchat-functie willen we in alle socials

Snapchat blokkeert vanaf nu automatisch vriendenverzoeken blokkeren als ze van kwaadwillenden afkomstig lijken te zijn. Dat is niet zomaar.

Social Media26.06.2024

Deze nieuwe Snapchat-functie willen we in alle socials

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Waarom je meer bekende koppen op TikTok voorbij ziet komen

TikTok krijgt meer bekende gezichten. Maar misschien niet hoe je denkt: het introduceert nu AI-avatars van creators die reclame maken.

Social Media18.06.2024

Waarom je meer bekende koppen op TikTok voorbij ziet komen

Habbo Hotel keert terug: is het voor kinderen of voor volwassenen?

Habbo Hotel, weet je het nog? Het was een virtuele gemeenschap waar jongeren een soort wereld bouwden. De wereld vol ‘hotels’ komt terug.

Social Media17.06.2024

Habbo Hotel keert terug: is het voor kinderen of voor volwassenen?

Deze Week Viral: Trumps haaienspeech, kussentruc en ballencheck

Deze week hebben we veel viral zien gaan, maar we kunnen maar met één viral video beginnen en dat is de haaienspeech van Trump. Let's go!

Social Media16.06.2024

Deze Week Viral: Trumps haaienspeech, kussentruc en ballencheck

Krijg een overtuigender CV op LinkedIn met hulp van AI

LinkedIn heeft AI helemaal ontdekt. Het rolt nu nog meer mogelijkheden uit, waaronder de optie om je curriculum vitae een flinke boost te geven. 

Social Media14.06.2024

Krijg een overtuigender CV op LinkedIn met hulp van AI

Verder lezen over Twitter

Deze week viral: nieuwe Golf GTI, Zuck op de surf en dj-prank

Deze week hebben we de meest vreemde zaken voorbij zien komen op social media. Zuckerberg die aan het surfen is (wel/niet op het internet...) en een deejay die haar feestgangers de stuipen op het lijf jaagt. Kijk mee:

Social Media07.07.2024

Deze week viral: nieuwe Golf GTI, Zuck op de surf en dj-prank

Deze Week Viral: van liiiinks naar reeechts, de hoofdband en meer

Deze week gingen er natuurlijk wat meer voetbalgrappen en -grollen viral door het EK, en dat vinden we helemaal niet erg. De leukste virals delen we traditiegetrouw met je in het weekend.

Social Media22.06.2024

Deze Week Viral: van liiiinks naar reeechts, de hoofdband en meer

Deze Week Viral: Trumps haaienspeech, kussentruc en ballencheck

Deze week hebben we veel viral zien gaan, maar we kunnen maar met één viral video beginnen en dat is de haaienspeech van Trump. Let's go!

Social Media16.06.2024

Deze Week Viral: Trumps haaienspeech, kussentruc en ballencheck

X toont je straks helemaal geen likes meer

Likes zijn niet meer te zien op X. Het is niet zo dat de likes helemaal verdwijnen, maar net als op Instagram zie je niet wie liket..

Social Media12.06.2024

X toont je straks helemaal geen likes meer

Deze week viral: kermisjongen, post-it-keuzes en Ajax

Deze week viral heeft weer een aantal prachtige viralposts gevonden, waaronder de comeback van Let's Go!

Social Media09.06.2024

Deze week viral: kermisjongen, post-it-keuzes en Ajax

Porno mag nu officieel op X/Twitter

We schreven eerder al dat Communities deze NSFW-content konden gaan plaatsen, maar nu is het dus eigenlijk overal toegestaan, behalve in je profielfoto en banner.

Social Media03.06.2024

Porno mag nu officieel op X/Twitter

Deze Week Viral: Paws Challenge, Joost Klein spreekt en de kapsonesmakreel

Er zijn meer afbeeldingen en video’s die viral gaan, waarvan de Paws Challenge deze week een van de grootste hits is.

Social Media01.06.2024

Deze Week Viral: Paws Challenge, Joost Klein spreekt en de kapsonesmakreel

Grootste verspreiders van nepnieuws zijn oude vrouwtjes

Je zou denken dat misschien jongeren dit doen, omdat die wat meer beïnvloedbaar zijn, maar niets is minder waar. Het zijn de rijpere dames die verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van al dat nepnieuws.

Social Media31.05.2024

Grootste verspreiders van nepnieuws zijn oude vrouwtjes