Social Media28.04.2022

Twitter ‘schept op’ over het aantal dagelijkse gebruikers


Begint het Muskiaanse overdrijven nu al?

Het zal maar weinigen ontgaan zijn dat Twitter inmiddels overgenomen is, althans er is een akkoord, door Elon Musk. De multimiljardair is bereid 44 miljard dollar voor het social media platform op te hoesten. Vandaag presenteerde Twitter haar resultaten. Wat blijkt? Het platform heeft minder gebruikers dan het zelf claimt te hebben. Uhm? Begint het Muskiaanse overdrijven nu al? Nou, nee. Het is minder spannend dan dat.

Twee rekenfouten die zes jaar bleven ‘hangen’

Twitter, zo blijkt uit de presentatie van de kwartaalcijfers, maakt een foutje bij het optellen van het aantal dagelijkse gebruikers. Daardoor denken ze bij het platform dat ze bijna 2 miljoen dagelijkse gebruikers meer hebben dat er in werkelijkheid zijn. Op een totaal van 229 miljoen kun je natuurlijk ook niet echt van overdrijven spreken. Bovendien, ter verdediging van Musk, dit rekenfoutje bestaat al drie jaar. Bijzonder is wel dat een vergelijkbare rekenfout vijf jaar geleden ook al eens ontdekt werd. Ook toen duurde het drie jaar voordat Twitter erachter kwam. Iets met een ezel, stoten en twee stenen, of zoiets 😉

Wat ging er dan mis? Welnu, op een of andere manier werden alle accounts van gebruikers die meerdere twitter-accounts hebben als unieke gebruiker meegeteld. De eerste keer dat dit gebeurde, in de drie jaar voorafgaand aan de ontdekking in 2017, werden daardoor een tot twee miljoen dagelijkse gebruikers te veel geteld. Nu, sinds het eerste kwartaal van 2019, gaat het om maximaal 1,9 miljoen dagelijkse gebruikers, aldus Twitter.

Musk betaalt nu meer per gebruiker

Of deze fout nog gevolgen heeft voor het bod van Musk op het social media platform is niet bekend en ook niet waarschijnlijk. Tenzij Musk en Twitter het aantal dagelijkse gebruikers hebben meegerekend bij het bepalen van de overnamesom. Van de andere kant, als Musk een échte zakenman is, en dat is hij – ondanks zijn reputatie als ongeleid projectiel – dan zal hij er wel iets mee doen. Je wordt immers geen multimiljardair door zomaar geld weg te geven.

Dan nog even over de resultaten zelf. Het aantal dagelijkse gebruikers van Twitter was in het eerste kwartaal van dit jaar, gecorrigeerd, met zo’n 10 miljoen toegenomen. Winst werd er echter niet gemaakt, maar dat is geen nieuws meer voor Twitter. De omzet lag in het eerste kwartaal op 1,2 miljard dollar, zo’n 16 procent meer dan het jaar daarvoor. Het verlies bedroeg 128 miljoen dollar. Uiteraard liet ook de nieuwe eigenaar in spé zich even horen… via Twitter. Hij wil het platform weer leuk maken.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Twitter

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

X is definitief X. Het heeft heel lang gebruikgemaakt van de domeinnaam van Twitter, maar dat is nu voorbij.

Social Media17.05.2024

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Soms denk je: hoeveel erger kan het nog worden? Vrij veel erger. X mag ondanks een bevel om het tegen te houden bijvoorbeeld gewoon de beelden blijven tonen van een steekpartij.

Social Media13.05.2024

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

De mannen van Even Tot Hier hadden het echt 'even tot hier' over alle perikelen rondom het Songfestival. Ze maakten er een protestsong van.

Social Media13.05.2024

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt