Twitter Circle - Twitter test tweeten naar een select gezelschap

Twitter Circle - Twitter test tweeten naar een select gezelschap

Vorig artikel Volgend artikel

Twitter is de laatste tijd vooral in het nieuws door de overname door Elon Musk, maar tot die tijd zien we dat het social medium gewoon doorinnoveert. Het test nu bijvoorbeeld Circle, een manier om een tweet slechts aan een select gezelschap te tonen in plaats van de hele wereld.

Door met innovatie

Goed om te zien dat Twitter gewoon doorgaat met waar het mee bezig is, in plaats van compleet te worden lamgelegd door de op poten zijnde overname. Het test nu Twitter Circle, waarbij je een tweet aan een bepaalde groep mensen kunt adresseren, in plaats van dat je hem zo de wereld inslingert voor iedereen.

Een ‘cirkel’ kan maximaal 150 mensen groot zijn, maar die mensen hoeven je niet per se te volgen. Je kunt ook nog steeds naar ‘Iedereen’ tweeten, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor ‘Twitter Circle’ en dus een klein gezelschap toegang te geven tot je bericht.

Google Plus

Klinkt als iets wat Twitter al heeft, namelijk Communities. Echter is er een groot verschil, want Commuties is een groep waar je zelf lid van wordt en waarin je kunt discussiëren over een bepaald onderwerp, terwijl een Circle er echt voor is gemaakt om een gewone losse tweet een bepaalde adressering mee te geven. Het voordeel is dat mensen je tweet dan wel zien, maar bijvoorbeeld niet kunnen retweeten, waardoor je tweet niet zomaar viral gaat als je iets opmerkelijks zegt (tenzij iemand een screenshot maakt en dat zelf tweet, uiteraard).

Het doet een beetje denken aan de begindagen van Google Plus: het idee van dat social medium was dat je allemaal kringen om je heen verzamelde en dat je berichten die vooral bedoeld waren voor collega’s ook daadwerkelijk alleen naar de mensen zou gaan die jij als collega had gemarkeerd, terwijl gekke dronken foto’s bijvoorbeeld alleen te zien waren voor de mensen die jij vrienden had gelabeld. Hoe het verder met Google Plus is afgelopen, laten we het daar vooral niet over hebben.

Facet, Flock en Trusted Friends

Twitter staat immers wat steviger in zijn schoenen: het is al ruim 10 jaar de gevestigde orde onder social media en het is in principe niet vreemd dat het nu experimenteert met Twitter Circle. Het laat zien dat Twitter begrijpt dat je als mens veel schakeringen hebt en dat het ene nu eenmaal minder geschikt is voor een bepaalde doelgroep dan het andere. Tegelijkertijd zou je kunnen zeggen dat het wel enorm toornt aan de basis van het social medium: het idee van Twitter is juist dat het heel openbaar is en nu haalt het die openheid er wel enorm uit.

We hebben eerder over deze functie geschreven, maar Twitter blijkt het maar moeilijk eens te worden over hoe deze functie moet heten. ‘Trusted Friends’, ‘Facet’, ‘Flock’: uiteindelijk is de keuze blijkbaar gevallen op ‘Circle’. Jammer, want Flock had veel beter bij de blauwe vogel gepast. Aan de andere kant is er maar één Circle mogelijk, dus je kunt niet een aparte groep maken voor collega’s en een aparte groep voor vrienden.

Ontsnappen aan een Circle

Mocht je trouwens door iemand in een Circle zijn geplaatst, dan kun je jezelf hier niet uithalen. De enige manier om iemands tweets niet meer te zien is dan de discussie op mute te zetten. Omdat het ook onder niet-volgers kan worden gebruikt, heeft het geen zin om een persoon niet meer te volgen. Dat lijkt iets dat toch niet helemaal wenselijk is, want je kunt zo mensen enorm lastig vallen met je aanwezigheid. Gelukkigs het nog een test en zal de praktijk uitwijzen of er inderdaad op die manier misbruik van de cirkel op Twitter kan worden gemaakt.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...