Schadelijke of spannende tweet? Verberg hem met een waarschuwing

Schadelijke of spannende tweet? Verberg hem met een waarschuwing

Vorig artikel Volgend artikel

Je weet vast nog wel dat Trump met Twitter overhoop lag. Het social medium had een waarschuwingsbalk over zijn tweets heen gezet, omdat hij zou oproepen tot haat en geweld. Maar ja, wat als je iets wil delen wat met geweld te maken heeft, zonder daartoe op te roepen? Om zeker te zijn dat mensen die heftige content wel vrijwillig bekijken, kun je er nu per tweet voor kiezen om er ook zo’n balk overheen te zetten.

Alle multimedia

Eerder kon je ook al een waarschuwing over je tweets met multimedia (zoals foto’s of video’s) zetten, maar dat kon dan alleen over al je tweets die multimedia bevatten. Nu kun je dat dus doen per tweet, want immers is het delen van een leuke meme of een trailer op YouTube over het algemeen geen gewelddadige of seksueel expliciete content. Nu je het per tweet kunt aangeven, worden je tweets er in het algemeen waarschijnlijk een stuk aantrekkelijker op dan toen het alleen voor alle multimediatweets kon.

De waarschuwingsbalk is beschikbaar op de apps voor Android en iOS en in de browserversie van Twitter. Je kunt het instellen als je een foto of video toevoegt aan je tweet, klikt op de wijzigknop en dan het vlaggetje kiest. Er zijn verschillende waarschuwingen om uit te kiezen, zodat je beter kunt specificeren wat er onder die balk schuilgaat. Let wel: het gaat dus alleen om foto’s en video’s die je toevoegt: de tekst van je tweet is altijd gewoon te lezen.

Contentwaarschuwing

Gewelddadige of seksuele content

De toepassingen van deze nieuwe waarschuwingsbalk zijn eindeloos. Sommige mensen delen beelden over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne die nogal gewelddadig zijn, anderen willen iets laten zien over anorexia of zelfbeschadiging, zonder dat ze hierbij mensen die hieraan lijden willen triggeren.

Maar het kan ook een heel andere kant op gaan, zoals mensen die Twitter gebruiken om hun seksuele profielen op bijvoorbeeld OnlyFans te promoten: die licht-erotische kiekjes kunnen straks ook onder zo’n waarschuwingsbalk worden geplaatst. Misschien niet alleen om te zorgen dat je volgers ook op hun werk enigszins veilig door hun timeline kunnen scrollen, maar wellicht ook om het spannender te maken.

Twitter contentwaarschuwing

Het enige wat we missen, dat is de optie om een soort spoiler-alertbalk te plaatsen. Nu gaat de balk echt om geweld, seksueel expliciete content en overige ‘gevoelige’ tweets. Nu zou je er wel voor kunnen kiezen om een spoiler voor de nieuwe aflevering van Wie is de Mol te plaatsen, maar er staat dan dus een balk overheen waarin wordt gewaarschuwd voor een heel ander type content. Aan de andere kant: het is aan jou om die balk nu dus op individuele tweets te plaatsen, waardoor je je volgers er uiteindelijk waarschijnlijk wel een dienst mee bewijst dit toch te doen.

Toch is het te hopen dat Twitter ook met eenzelfde soort balk komt met een waarschuwing voor spoilers, net zoals je die bijvoorbeeld op sommige internetfora tegenkomt. Zo kan een lezer er zelf voor kiezen om al dan niet te klikken of te tikken, en hoef jij niet bang te zijn om iets te verklikken.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...