Social Media28.11.2022

Musk deelt plannen voor Twitter 2.0


Elon Musk gaf vorige week al aan dat het tijd werd om Twitter, na de roerige (ontslag)periode weer op te bouwen. In hoeverre het nog resterende personeel daar ‘zin in’ heeft, is nog maar de vraag. Zij moeten voorlopig al het werk doen met ruim de helft minder collegae. Enfin, Elon deelde dit weekend, uiteraard in een tweet, de sheets van een presentatie die hij gehouden heeft. Daarin liet Musk onder andere een aantal nieuwe features zien die hij aan Twitter wil toevoegen.

Reclame belangrijk voor Twitter 2.0

De presentatie begon, niet geheel onverwacht, met de mededeling dat Twitter (weer) op zoek is naar nieuw personeel en dat het aantal nieuwe gebruikers sinds de komst van Musk fors in de lift zit. Mededelingen die de CEO vorige week ook al breed uitgemeten heeft. Na het ‘goed-nieuws-show’ deel van de presentatie toonde Musk een aantal aanpassingen en nieuwe functies die hij in Twitter 2.0, wil doorvoeren.

Niet geheel onverwacht is reclame een van de eerste ‘features’ die genoemd werden. Musk wil daar meer een entertainment ervaring van maken. Hoe? Dat zal moeten blijken. Hoe je het ook went of keert, het drastisch beperken van de personeelskosten betekent nog niet dat Twitter zonder verdere aanpassingen nu wél winst gaat maken.

Video, versleutelde DM’s en nog langere tweets

Ook video, zonder dat verder iets geroepen wordt over hoe dat vormgegeven wordt, zal in Twitter 2.0 een (prominente) rol gaan spelen. Voor Musk staat dat, afgaande op de volgorde van de presentatie, op de tweede plek, ná reclame.

Er werden nog een aantal nieuwe functies besproken tijdens de presentatie van Musk. DM’s worden straks wellicht versleuteld, voor nog meer privacy, en gebruikers krijgen in Twitter 2.0 de mogelijkheid om nog langere tweets te versturen. Ooit was het maximum 140 tekens, gerelateerd aan het maximaal aantal karakters van een sms… Ja, in 2008 was sms nog een standaard.

De maximum lengte van tweets werd jaren geleden al naar 280 tekens verhoogd. Wat het nieuwe ‘maximum’ dan moet worden, daarover zijn nog geen mededelingen gedaan. In de presentatie stond een screenshot van Twitter Notes, waarmee het mogelijk zou worden om teksten tot 2500 woorden aan een tweet te koppelen. Die feature is al een tijdje in ontwikkeling, nog voordat Musk Twitter overnam.

Tot slot passeerde in de presentatie ook nog even Twitter Blue. De lancering van het betaalde ‘blauwe vinkjes’ abonnement liep enkele weken geleden uit op een fiasco. Dat wil echter niet zeggen dat het doek daarmee gevallen is. De komst van Blue Verified staat nog steeds op de planning. De laatste sheet die Musk in zijn tweet deelde bevatte alleen het woord ‘payments’. Het zal mij benieuwen wat er van al die plannen terecht gaat komen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Twitter

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

X is definitief X. Het heeft heel lang gebruikgemaakt van de domeinnaam van Twitter, maar dat is nu voorbij.

Social Media17.05.2024

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Soms denk je: hoeveel erger kan het nog worden? Vrij veel erger. X mag ondanks een bevel om het tegen te houden bijvoorbeeld gewoon de beelden blijven tonen van een steekpartij.

Social Media13.05.2024

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

De mannen van Even Tot Hier hadden het echt 'even tot hier' over alle perikelen rondom het Songfestival. Ze maakten er een protestsong van.

Social Media13.05.2024

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt