Social Media18.11.2022

Personeel Twitter niet gediend van Musk’s ultimatum


Honderden medewerkers stappen op en negeren 'hardcore' mail van Elon

Elon Musk krijgt de situatie bij Twitter nog niet zo makkelijk onder controle als hij dat ongetwijfeld zelf dacht toen hij met ‘sink’ en al daar naar binnen liep als nieuwe eigenaar. Binnen een week ontsloeg hij – naar eigen zeggen uit pure overlevingsnoodzaak – de helft van het personeel. Dat wil echter nog lang niet zeggen dat zij die mochten blijven – of noodgedwongen teruggevraagd zijn – voor de volle 100% achter Musk staan.

Musk’s harde hand werkt nog niet

De ontwikkelingen van de afgelopen 24 uur laten zelfs het tegendeel zien. Musk denkt Twitter met harde hand weer op het juiste (winstgevende) spoor te kunnen zetten. Zo stuurde hij gisteren een mail rond waarin alle medewerkers een ultimatum gesteld werd. Ze moesten ‘hardcore’ worden, veel overuren gaan draaien en onder hoge druk kunnen presteren. Wie zich daar niet aan wilde conformeren mocht vertrekken. De mail had één mogelijk antwoord: Ja, ik wil (vrij vertaald ;))

Welnu, inmiddels is duidelijk dat maar heel weinig van de overgebleven Twitter medewerkers van plan is de eisen van Musk in te willigen. Vele honderden medewerkers hebben daarom ook niet gereageerd op Musk’s ultimatum. The Verge heeft interne (chat)berichten en reacties van medewerkers gezien waarin ze duidelijk aangeven niet voor ‘Twitter 2.0’ onder Musk te willen werken. Een van de mooiste reacties is toch wel deze: ‘Mijn horloge stopt bij Twitter 1.0. Ik wil geen deel uitmaken van Twitter 2.0’.

En nu?

Vóór de deadline, gistermiddag 17u lokale tijd, telde Twitter nog zo’n 2900 medewerkers. Van de 7500 heeft Musk eerst ongeveer de helft ontslagen. Die actie leidde in de dagen die daarop volgde tot het vertrek van nog eens honderden medewerkers die hun heil op eigen initiatief ergens anders gingen zoeken.

Met de ‘hardcore’ deadline zag het er vlak voor de deadline uit dat Twitter – niet instemmen betekende immers ontslag, had Musk in de mail zelf gezegd – nog eens vele honderden medewerkers dreigde te verliezen. Iets dat het bedrijf mogelijk niet zou overleven. Sterker nog, sommige ex-medewerkers roepen nu al dat ze verwachten dat Twitter binnenkort zal ‘instorten’.

#RIPTwitter

Op Twitter zelf wordt er uiteraard ook volop over getweet. #RIPTwitter en #GoodByeTwitter zijn dé trending topics van dit moment. Waarschijnlijk is Musk daar niet zo blij mee, maar ja… ultieme vrijheid van meningsuiting… daar pleit Elon zelf al jaren voor. Overigens geldt dat intern bij Twitter niet zo sinds Musk’s komst. Diverse medewerkers die intern of online de draak staken met Elon zijn zonder pardon ontslagen.

Musk lijkt in te binden

Inmiddels meldt onder andere Bloomberg dat Musk (noodgedwongen) besloten zou hebben zijn harde hand iets minder hard te laten wapperen. Zo mogen, onder voorwaarden, medewerkers toch (blijven) thuiswerken. Of Elon zich wel aan het voornemen gaat houden dat iedereen die niet met ‘Ja’ op de ‘hardcore’ mail antwoordt, ontslagen gaat worden? Die kans lijkt, gezien alle commotie en het gevaar voor een massale uittocht van medewerkers, klein.

Maar, Musk blijft Musk… En dus blijft het hoofdkantoor van Twitter wel gesloten tot en met maandag. Volgens een memo omdat op dit moment nog niet duidelijk is wie nog wel en wie geen toegang meer heeft. Met andere woorden, dat zou toch kunnen duiden op een volgend massaontslag, waarna Twitter het mogelijk met minder dan een derde van het personeel moet rooien, in vergelijking tot drie weken geleden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Uiteraard wordt online ook volop de spot gedreven met Musk en het mogelijk aanstaande einde van Twitter. Nu zal het zo’n vaart niet lopen, maar er zitten wel leuke tweets bij.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Twitter

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

X is definitief X. Het heeft heel lang gebruikgemaakt van de domeinnaam van Twitter, maar dat is nu voorbij.

Social Media17.05.2024

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Soms denk je: hoeveel erger kan het nog worden? Vrij veel erger. X mag ondanks een bevel om het tegen te houden bijvoorbeeld gewoon de beelden blijven tonen van een steekpartij.

Social Media13.05.2024

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

De mannen van Even Tot Hier hadden het echt 'even tot hier' over alle perikelen rondom het Songfestival. Ze maakten er een protestsong van.

Social Media13.05.2024

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt