Nieuws17.06.2022

SpaceX personeel niet blij met Elon’s uitspattingen


UPDATE: Initiatiefnemers van de open brief ontslagen door SpaceX

Medewerkers van SpaceX zijn de uitspattingen, met name op Social Media, van Elon Musk beu. Intern circuleert een open brief aan het bedrijf waarin de acties van het ongeleide multimiljardair projectiel verafschuwd worden. De brief, die (nog) niet openbaar gemaakt is, is in handen gekomen van The Verge. Momenteel worden personeelsleden binnen de interne kanalen van SpaceX door de initiatiefnemers aangespoord de brief, al dan niet anoniem, te ondertekenen. Daarna moet hij aangeboden worden aan SpaceX CEO Gwynne Shotwell.

UPDATE (12u20): Inmiddels meldt The Verge dat de personeelsleden die de open brief opgesteld hebben door SpaceX ontslagen zijn. Volgens de CEO van het bedrijf, Shotwell, hebben de medewerkers zich schuldig gemaakt aan overdreven activisme.

“De brief, verzoeken en het algemene proces zorgden ervoor dat werknemers zich ongemakkelijk, geïntimideerd en gepest en/of boos voelden omdat de brief hen onder druk zette om iets te ondertekenen dat niet hun mening weerspiegelde. We hebben te veel kritisch werk te doen en hebben geen behoefte aan dit soort overdreven activisme”, aldus Shotwell in de brief die nu ook ingezien is door The Verge.

Tsja, Amerika hè, daar zijn ze niet zo van de kritiek. Dat geldt zeker voor Musk. Walgelijk!

Personeel schaamt zich voor Musk

Onderwerpen die in de brief besproken worden zijn de recente beschuldigingen van seksuele intimidatie tegen Musk en de acties (zoals tweets) die de reputatie van SpaceX negatief beïnvloeden. Wie de initiatiefnemers van de brief zijn, is niet bekend.

“Het gedrag van Elon in de publieke sfeer is een frequente bron van afleiding en schaamte voor ons, vooral de afgelopen weken. Als onze CEO en meest prominente woordvoerder wordt Elon gezien als het gezicht van SpaceX. Elke tweet die Elon verzendt, is een de facto openbare verklaring van het bedrijf. Het is van cruciaal belang om onze teams en onze potentiële talentenpool duidelijk te maken dat zijn boodschap niet ons werk, onze missie of onze waarden weerspiegelt”, zo staat in de brief te lezen.

Musk houdt zich niet aan zijn eigen beleid

Er worden ook diverse voorbeelden genoemd. Zoals de tweet die Musk aan het adres van Bill Gates stuurde waarin hij een emoji van een zwangere man gebruikte en met de tekst ‘voor het geval dat je snel van je erectie verlost wil worden’. Ook de tweet aan het adres van ‘ruimtevaartconcurrent’ Jef Bezos wordt gehekeld. Musk tweette vorig jaar “Can’t get it up (to orbit) lol.”

Daarnaast wordt Musk via de brief ook aangesproken op zijn zogenoemde ‘No-Asshole en zero-tolerance’ beleid tegen seksuele intimidatie. Een beleid dat hij volgens de briefschrijvers zelf regelmatig met de voeten treedt.

De brief stelt drie verschillende “actiepunten” voor om de situatie aan te pakken. Zo moet SpaceX “het schadelijke Twitter-gedrag van Elon publiekelijk aankaarten en veroordelen”. Ook moet het bedrijf “alle leiders in gelijke mate verantwoordelijk houden” voor slecht gedrag. Tot slot moet SpaceX “duidelijk definiëren wat er precies wordt bedoeld met het ‘no-asshole’- en ‘zero tolerance’-beleid van SpaceX en dit consequent handhaven.”

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Tesla

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Tesla heeft problemen. Het verlaagt al een tijdje zijn prijzen op zowel auto's als abonnementen en nu komt daar ook nog een vrij ernstige ontslagronde bij.

Automotive16.04.2024

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Met de grote hoeveelheid satellieten die in de baan rond de aarde worden geplaatst kun je je afvragen in hoeverre we dat als mensheid eigenlijk mogen. Om nog maar te zwijgen van het potentieel koloniseren van de maan of...

Technology13.03.2024

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Het bakbeest, de elektrische pick-up van Tesla, spreekt enorm tot de verbeelding. Op onze wegen zal je het gevaarte niet zo snel zien, maar in de Verenigde Staten kun je ze op de weg tegenkomen. Of op het strand, want me...

Automotive08.03.2024

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Elon Musk maakt graag grote statements en zo ook met de Tesla Roadster. Nu stelt hij dat de bolide van 0 naar 100 kilometer per uur gaat in slechts een seconde. Dat is voor een gewone elektrische auto vrij ondenkbaar, al...

Automotive29.02.2024

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Sneller dan geluid
​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

Tesla is op sommige vlakken een enorm modern type auto, maar tegelijkertijd is het op andere gebieden weer best ouderwets. De meest complexe dingen zijn voor veel Tesla’s een peuleschil, terwijl iets eenvoudigs als het...

Automotive20.02.2024

​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

​Tesla Model Y wordt veel goedkoper in Nederland

Tesla Model Y moet meer verkocht worden in Nederland: hij blijkt niet heel toegankelijk te zijn. Misschien is de auto wel toegankelijk, maar zijn prijs niet, heeft Tesla gedacht. De EV-maker besluit daarop de bolide wat...

Automotive18.01.2024

​Tesla Model Y wordt veel goedkoper in Nederland

​Zoveel subsidie krijg je in 2024 voor een elektrische auto

Overweeg je een elektrische auto te kopen in 2024? Dan kun je rekenen op subsidie van de overheid. De subsidiepot is nu geopend en hierin zit 58 miljoen euro. Je kunt hiervan 2950 euro aanvragen als je een elektrische au...

Automotive10.01.2024

​Zoveel subsidie krijg je in 2024 voor een elektrische auto

De subsidiepot is nu geopend