Dat Facebook-eigenaar Meta en Europa zijn geen vrienden, dat is heel wat boetes later wel duidelijk. Nu zegt het Amerikaanse social mediabedrijf dat het denkt dat Europa een verkeerde afslag heeft genomen als het om AI gaat.
De Europese Unie is met een code of practice gekomen voor kunstmatige intelligentie, maar het hoeft niet op de handtekening van Mark Zuckerberg te rekenen. Meta zegt dat Europa een verkeerde weg is ingeslagen als het om AI gaat. Dat is een reactie die niet als donderslag bij heldere hemel komt: recent nog moest Meta het mensen in de EU toestaan om bezwaar te maken tegen het gebruiken van hun social media-posts voor het trainen van de AI van het bedrijf. Daar was het in een wereld die steeds hongeriger wordt naar materiaal om AI mee te trainen niet fijn om te moeten doen.
Het geluk voor Meta is dat het geen verplichte regels zijn: het is vrijwillig om ze te ondertekenen en er iets mee te doen. Echter heeft het ondertekenen ervan wel voordelen. Zo zouden die bedrijven een minder grote administratieve last hebben en meer juridische zekerheid. OpenAI is bijvoorbeeld wel van plan om deze regels te ondertekenen.
De EU schreef bij de lancering van de regels: “De code is bedoeld om de industrie te helpen voldoen aan de regels van de AI-wet inzake AI voor algemeen gebruik, die op 2 augustus 2025 van kracht worden. (…) Dit heeft tot doel ervoor te zorgen dat AI-modellen voor algemeen gebruik die op de Europese markt worden gebracht — met inbegrip van de krachtigste modellen — veilig en transparant zijn. (…) Aangezien AI-modellen voor algemeen gebruik ten grondslag liggen aan veel AI-systemen in de EU, helpt de AI-wet aanbieders om voldoende transparantie te waarborgen. Hierdoor kunnen aanbieders deze modellen in hun producten integreren.”
Meta-topman Joel Kaplan denkt daar toch anders over. Hij schrijft namens Meta: “Europa slaat de verkeerde weg in op het gebied van AI. We hebben de gedragscode van de Europese Commissie voor algemene AI-modellen (GPAI) zorgvuldig bestudeerd en Meta zal deze niet ondertekenen. Deze code introduceert een aantal juridische onzekerheden voor modelontwikkelaars, evenals maatregelen die veel verder gaan dan het toepassingsgebied van de AI-wet.“
Kaplan stelt bovendien dat Meta niet alleen is. Het zegt dat bedrijven en beleidsmakers in heel Europa zich tegen deze regelgeving hebben uitgesproken. Er zou zelfs door meer dan 40 grote bedrijven een brief zijn ondertekend waarin wordt gevraagd of de Commissie deze regels alsjeblieft niet wil implementeren. “Wij delen de bezorgdheid van deze bedrijven dat deze overregulering de ontwikkeling en implementatie van geavanceerde AI-modellen in Europa zal belemmeren en Europese bedrijven die hierop willen voortbouwen, zal hinderen.”
Het is een gedurfde post van Meta, want er gaan in augustus wel degelijk nieuwe regels in rondom AI die wel degelijk grote gevolgen kunnen hebben: houden bedrijven zich daar niet aan, dan kunnen ze tot wel 7 procent van hun jaarlijkse inkomen naar de EU gaan overmaken. Het blijft dus nog even spannend tussen Meta, de EU en boetes.
Nieuwe cijfers laten zien dat Nederlanders massaal vasthouden aan WhatsApp – alternatieven blijven beperkt tot...
De zomer: hét seizoen waarin scrollen, swipen en story’s skippen de nationale hobby lijkt te zijn. Terwijl half...
Op X was Elmo de afgelopen dag even wat minder vriendelijk: hij was gehackt en hij sloeg allerlei antisemitische taal...