Instagram maakt het mogelijk om Reels te downloaden

Instagram maakt het mogelijk om Reels te downloaden

Vorig artikel Volgend artikel

Instagram verzint de laatste tijd weinig zelf en dat geldt ook voor deze ‘nieuwe’ mogelijkheid: je kunt straks Reels downloaden. Op dit moment wordt het alleen beschikbaar gemaakt in de Verenigde Staten, maar dat zal ongetwijfeld binnenkort veranderen.

Instagram Reels downloaden

Instagram-opperhoofd Adam Mosseri heeft op zijn eigen Instagram-broadcastkanaal (ook een nieuwe mogelijkheid van Instagram) meer verteld over hoe dat in zijn werk gaat met die Reels downloaden. Het idee is dat je een openbare Reel kunt downloaden om hem vervolgens ook makkelijker te kunnen delen buiten Instagram om. Is het heel revolutionair? Zeker niet: dit is wederom een functie die Instagram op genadeloze wijze steelt van TikTok. Op die manier kun je bijvoorbeeld je oma die geen social media heeft toch een leuke video laten zien. Of een lifehack, wanneer ze per ongeluk een glas advocaat op haar witte broek heeft gemorst.

Hoe je een Instagram Reel kunt downloaden, als de functie er eenmaal wel is in Nederland, dat is door een Reel te openen die je wil opslaan, op het deel-icoontje te tikken rechtsonderin en dan beneden op ‘download(en)’ te tikken. Je ziet de video dan vanzelf in je galerij van je telefoon bij video’s staan. Handig voor het delen, maar het is wel iets waar je je als maker van Reels extra bewust van moet zijn. Niet alleen dat mensen je Reel verder kunnen delen (want op zich zou je daar al rekening mee moeten houden bij zoiets openbaars), maar ook dat je misschien minder views lijkt te hebben dan je in werkelijkheid hebt, omdat mensen de video ‘offline’ bekijken.

Watermerk eraf

Het is waarschijnlijk wel de moeite waard om even een app te downloaden waarmee je het watermerk van de video afhaalt: TikTok zet er ook altijd een watermerk op, maar er bestaan diverse apps om die eraf te halen. Iets wat content creators vaak gebruiken om een video door te plaatsen op andere social media, zonder dat die ‘zien’ dat het eigenlijk eerst op de concurrent werd gepost. Instagram maakt video’s waarop een TikTok-referentie te zien is (of gewoon het TikTok-watermerk) namelijk aanzienlijk onbelangrijker dan content die origineel lijkt te zijn. Tegelijkertijd is het ook goed om je als creator bewust te zijn dat deze apps bestaan en mensen jouw content misschien plaatsen alsof het die van henzelf is...

Het is niet mogelijk om Reels te downloaden die op een gesloten account zijn gezet, al moeten ook die creators er rekening mee houden dat iedereen altijd een schermopname kan maken en je Reel alsnog kan opnemen. En je kent de internetregel: alles blijft altijd bestaan op het internet. Gelukkig deze waarschuwing dus ook.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...