Instagram gaat de Bumble-kant op

Instagram gaat de Bumble-kant op

Vorig artikel Volgend artikel

Instagram is een nieuwe functie aan het testen waarbij je minder kans loopt op ongevraagde berichten, zoals ‘doorstuurmail’-achtige constructies en.. jawel, dickpics. Instagram gaat iets meer de Bumble-kant op en wil zeker zijn dat beide partijen zitten te wachten op het contact.

DM's op Instagram

Meta schrijft: “We willen mensen beschermen tegen ongewenste interacties in Instagram DM's, en deze bescherming is vooral belangrijk als het gaat om tieners. We tonen al veiligheidsmeldingen wanneer volwassenen die mogelijk verdacht gedrag vertonen tieners berichten sturen, en we beperken mensen ouder dan 19 jaar in het sturen van privéberichten naar tieners die hen niet volgen. We testen nu extra functies om te beperken hoe mensen kunnen communiceren met en berichten kunnen sturen aan anderen die hen niet volgen.”

Het gaat om twee mogelijkheden, namelijk dat je voordat je een bericht kunt sturen naar iemand die je niet volgt, je eerst een uitnodiging moet sturen om toestemming te krijgen. Mensen kunnen daarbij maar één uitnodiging per keer sturen en kunnen niet meer sturen totdat de ontvanger de uitnodiging om te verbinden accepteert. De tweede manier is om die uitnodigingen te beperken: het is alleen tekst, dus mensen kunnen geen foto's, video's of spraakberichten sturen of bellen totdat de ontvanger de uitnodiging om te chatten heeft geaccepteerd. Door deze wijzigingen ontvangen mensen geen ongewenste foto's, video's of andere media van mensen die ze niet volgen.

Ongevraagde foto's

Klinkt als een goede manier om ongewenste foto’s tegen te gaan, maar het is dus wel alleen beperkt tot het sturen van berichten naar jongeren. Dat is spijtig, want veel oudere mensen kunnen deze functie ook goed gebruiken. Zeker influencers die dagelijks met enorm veel berichten te maken hebben kunnen hier absoluut voordeel uithalen: plus, aan de andere kant, elke dickpic waar niet om gevraagd wordt is er een te veel, dus ook voor niet-influencers van boven de 19 jaar zou dit geen overbodige luxe zijn.

Sowieso is het eigenlijk best opmerkelijk dat mensen ongelimiteerd DM’s kunnen sturen op Instagram. Hierdoor wordt het trolls erg makkelijk gemaakt om iemand het leven zuur te maken, al is het tegelijkertijd wel weer mogelijk om iemand bij Instagram aan te merken als zijnde een troll.

Toezicht voor ouders

Verder komt Meta met meer mogelijkheden voor tieners. Zo biedt het ouders nu meer toezicht op wat kindlief doet op het social medium: Zien hoeveel tijd hun tiener doorbrengt op Messenger, de lijst met contactpersonen van hun tiener bekijken en updates ontvangen, evenals de privacy- en veiligheidsinstellingen van hun tiener, een melding krijgen als hun tiener iemand aangeeft (als de tiener ervoor kiest die informatie te delen), zien wie hun tiener berichten kan sturen (alleen vrienden, vrienden van vrienden of niemand) en zien of hun tiener deze instelling heeft gewijzigd en zien wie de Messenger stories van hun tiener kan zien en een melding krijgen als deze instellingen veranderen. Er is dus nog wel wat privacy voor de tiener over, maar paps en mams worden niet helemaal in het ongewisse gelaten.

Goede veranderingen dus voor Instagram, dat wat ons betreft zeker breder uitgerold mag worden dan slechts voor mensen die tieners berichtjes sturen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...