Facebook gaat veranderen voor mensen onder de 16 jaar

Facebook gaat veranderen voor mensen onder de 16 jaar

Vorig artikel Volgend artikel

Facebook brengt veranderingen aan in hoe het social medium werkt voor mensen onder de 16 jaar. Het gaat daarbij om strengere regels die ervoor moeten zorgen dat de privacy van tieners beter beschermd blijft.

Social media en jongeren

2022 is het jaar waarin social media zich meer moeten richten tot zichzelf en dat doen ze tot nu toe ook volop. TikTok ligt constant onder vuur als het gaat om hoe het met de veiligheid en rechten van kinderen omgaat. Facebook moest vorig jaar al met de billen bloot toen er nogal gevoelige informatie vanuit het bedrijf op straat kwam te liggen over de effecten van Meta’s social mediaplatformen op het geestelijk welzijn van kinderen.

Hierop heeft het bedrijf al geacteerd, mede door op Instagram grote veranderingen toe te passen. Op Facebook ook wel, maar het mocht wel een beetje meer zijn: vandaar dat het nu met strengere regels komt voor jongeren onder de 16 jaar. Diverse privacy-instellingen zijn straks standaard ingeschakeld. Een beetje een kwestie van beter laat dan nooit, maar het is goed dat Facebook ermee komt.

Tieners op Facebook

De grootste veranderingen zijn dat tieners gebruikers die recent geblokkeerd zijn geen berichten meer kunnen sturen. Hetzelfde geldt voor gebruikers die zijn gerapporteerd door andere jongere gebruikers. Het is dus nog wel mogelijk om berichten te sturen naar andere -eventueel onbekende- volwassenen. Het gaat er dus vooral om dat verdachte personen worden weggehouden bij jongeren: ze staan straks ook niet meer in de blokjes met ‘mensen die je misschien kent’.

Het is nu ook standaard het geval dat wanneer iemand de tiener tagt in een post, de tiener eerst goedkeuring moet verlenen voordat het bericht op hun pagina komt. Dat is onder andere belangrijk tegen pesten, maar ook om te zorgen dat kwaadwillenden minder snel ‘beet’ hebben. Ook kunnen alleen vrienden reageren op de berichten van jongeren, wat ongetwijfeld voor ouders een fijn gevoel is. Tegelijkertijd blijft het tricky: mensen kunnen tieners wel een privébericht sturen.

Blijf alert

Kinderen onder de zestien jaar die vanaf nu een Facebook-account maken, hebben deze privacy-instellingen er standaard op. Heb je al langer een Facebook-account als kind, dan krijg je alleen een pop-up waarmee je in één keer de vernieuwde tiener-instellingen kunt inschakelen. Grote voordelen dus voor jongeren, al blijft Facebook alsnog een plek waarop jongeren in de problemen kunnen komen. Het blijft voor ouders dus wel belangrijk om hierover te praten met hun kinderen en ze bewust te maken van de potentiële gevaren.


Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...