Waarom dat naaktfoto-filter belangrijk is voor Instagram

Waarom dat naaktfoto-filter belangrijk is voor Instagram

Beter laat dan nooit

Vorig artikel Volgend artikel

Instagram komt binnenkort met een filter gebrand op naaktfoto’s die in direct messages (privéberichten) worden gestuurd. Het is de bedoeling dat ongewenste naaktfoto’s niet meer kunnen worden afgeleverd bij de ontvanger. Dat is erg belangrijk.

Naaktfilter

Het is nog in ontwikkeling, maar Instagram is bezig met een algoritme dat ervoor moet zorgen dat ongewenste berichten en foto’s worden weggefilterd. Via kunstmatige intelligentie kan bijvoorbeeld vervelende taal of bloot uit berichten worden gehaald voordat de ontvanger dit hoeft te zien. Dat zou qua mentale problemen enorm kunnen schelen. Op dit moment ontvang je zulke berichten, lees je ze wel en ook al kun je het vlaggen bij Instagram, je hebt alsnog die nare berichten gelezen.

Dat is ook wat zo’n filter belangrijk maakt. Het feit dat je niet eerst al die narigheid hoeft te zien dat scheelt een heleboel. Niet alleen van mensen die bijvoorbeeld bij je op school zitten en je uitschelden, maar bijvoorbeeld ook door die soort porno-accounts die je op het platform wel tegenkomt en die naaktfoto’s naar je DM’en. Hetzelfde geldt voor ongewenste dickpics waar bijvoorbeeld veel gebruikers mee te maken krijgen en de haatberichten die worden verstuurd aan het adres van influencers.

Instagram

Het zou de Instagram-ervaring aanzienlijk minder dreigend kunnen maken en daardoor is er meer ruimte voor positiviteit en een goed gevoel wanneer je de app opent. Menig Instagram-gebruiker wordt online lastig gevallen, onder andere op seksueel gebied. Soms is dat door vage phishing-achtige accounts, maar dat kan ook door bekenden of ‘fans’ zijn. Je kunt overigens zelf kiezen of je het filter inschakelt of niet, dus mocht je juist graag sexy gesprekken hebben en foto’s delen via DM’s, dan kan dat zeker nog. Bovendien krijg je door het filter -en dat is wel weer tricky- wel de optie of je de foto wil bekijken.

Dat is ergens jammer, want veel mensen zijn toch nieuwsgierig. Zelfs als ze weten dat het niets goeds kan zijn. Tegelijkertijd kan iemand natuurlijk ‘godsamme, wat vind ik je een mooi mens’ zeggen, en er misschien uitgefilterd worden omdat godsamme een scheldwoord is. Het is dus wel nodig dat het een optie is om de foto of het bericht wel te bekijken, het is alleen wel een strijd met de nieuwsgierigheid om dan wel of niet te kijken. Aan de andere kant weet je na een naar bericht te hebben gezien waarschijnlijk wel dat er nog meer ellende bij iemand vandaan komt, dus reden genoeg om dat filter toch wel dankbaar te zijn.

Privacy

Instagram geeft aan dat het systeem rekening houdt met de privacy en dat de berichten tussen gebruikers versleuteld blijven. Het enige wat er tussen komt is het filter, maar dat zou hieraan niets veranderen. Het duurt echter nog even voordat we het filter kunnen gebruiken: het is nog in ontwikkeling en is nog niet eens in de testfase. Het gaat wel vooral om foto’s: er is namelijk al een filter waarbij er op nare woorden kan worden gefilterd (dat zal echter waarschijnlijk worden doorontwikkeld).

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...