Instagram filtert automatisch beledigende DM's

Instagram filtert automatisch beledigende DM's

Vorig artikel Volgend artikel

Instagram komt met een nieuwe functie. Met de nieuwe tool kunnen Instgrammers automatisch directe berichtverzoeken met aanstootgevende woorden, zinnen en emoji's filteren. De tool is volgens The Verge specifiek bedoeld voor beroemdheden en publieke figuren die een groot aantal ongewenste, schadelijke DM's ontvangen.

Specifieke update van Instagram

De update bouwt voort op het werk van Instagram om haatzaaiende uitlatingen op het platform te bestrijden. In februari zei het bedrijf dat het zou beginnen met het uitschakelen van de accounts van gebruikers die meerdere intimiderende berichten hebben verzonden.

Het filter voor bericht verzoeken kan worden in- of uitgeschakeld in een nieuw gedeelte van de app. Als het is ingeschakeld, worden aanstootgevende berichten naar een aparte map verplaatst. DM's in deze map zijn verborgen, zodat gebruikers door berichten kunnen bladeren zonder te hoeven lezen wat ze zeggen. Als een gebruiker een bericht aantikt, kan hij het lezen, verwijderen of rapporteren.

Instagram werkt samen met andere partijen

Het bedrijf zegt dat het samenwerkte met 'toonaangevende organisaties op het gebied van antidiscriminatie en pesten'. Welke bedrijven dat zijn is niet bekend. Instagram heeft samen met die bedrijven een vooraf ingestelde lijst met aanstootgevende uitdrukkingen opgesteld. Gebruikers kunnen ook hun eigen lijst aanpassen op basis van wat ze niet willen zien.

Instagram zegt dat de nieuwe functie de komende weken in 'verschillende landen' zal worden uitgerold, hoewel het niet specificeerde welke landen dat zijn. Het bedrijf is van plan om de komende maanden uit te breiden naar meer landen.

[foto: Charles Deluvio on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...