Zangeres Maan in opspraak over foto met sigaret op Instagram

Zangeres Maan in opspraak over foto met sigaret op Instagram

Wat kan eigenlijk nog wel?

Vorig artikel Volgend artikel

Zangeres Maan plaatste een paar dagen geleden een prachtige foto op Instagram, gemaakt door fotograaf Roger Neve. Ze had vast niet verwacht dat hier een enorme storm van kritiek op zou komen. We weten inmiddels wel dat het commentaar op social media vaak nogal ongefilterd is, en dit keer was Maan het doelwit. Het probleem was dit keer het feit dat ze poseert met een sigaret. Volgens fans heeft de zangeres een voorbeeldfunctie en is het daarom belachelijk dat ze poseert met een sigaret.

Hoewel roken natuurlijk hartstikke ongezond is, wil de foto niet zeggen dat Maan zelf überhaupt rookt of anderen stimuleert te gaan roken. Natuurlijk kun je je afvragen of het slim is van Maan om de foto te posten, maar hoe ver moet je dan gaan? En wat kan nog meer niet?

Haatreacties op Instagram

Haatreacties op Instagram zijn niet nieuw, maar het lijkt wel of de reacties steeds heftiger worden. Bekende Nederlanders en BN'ers krijgen te horen wat er niet goed is aan manier waarop hun kind bijvoorbeeld in een fietszitje zit, zoals Lieke van Lexmond overkwam. Dikke auto's zijn uit den boze en als iemand wat bloot laat zien komt er commentaar op het dikke/ dunne/ bolle/ te blote lijf. Het is wat dat betreft ook nooit goed. Als je veel volgers hebt moet je tegenwoordig een behoorlijk dikke huid hebben. Want wat plaats je dan nog wel?

Roken in het openbaar is not done, weet ook Eloise

Roken in het openbaar is tegenwoordig bijna not done. Waar het vroeger nog cool was, krijg je nu dus een bak ellende over je heen wanneer je als BN'er met een sigaret poseert. Niet alleen Maan kreeg commentaar, vorig jaar was Gravin Eloise mikpunt van kritiek. Ze werd 'gesnapt' door roddelblad terwijl ze een sigaret rookte. Perfecte voorpagina natuurlijk en de ophef bleef niet lang uit. Uiteindelijk vertelden Eloise en haar ouders zelf in de YouTube-serie Open Kaart dat haar ouders het roken afkeuren, maar ze ook vinden dat de student zelf haar leven leidt en eigen beslissingen neemt.

Één op vijf Nederlanders rookt

In 2020 rookte één op de vijf Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het aantal rokers daalt al jaren. In 2020 rookte nog 20,2% van de volwassen bevolking, in 2014 was dit nog 25,7% (bron: Trimbos). 3,2% van de bevolking rookt meer dan 20 sigaretten of shagjes per dag. Het aandeel aan elektronische sigaretten blijft beperkt tot 1,6%.

Oktober wordt al jaren omgedoopt tot 'stoptober', om zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om te stoppen met roken. Bekende Nederlanders doen hier ook aan mee. In 2020 waagden comedian Jörgen Raymann, actrice Tjitske Reidinga, presentator Rick Brandsteder, First Dates barman Victor Abeln en socialite Estelle Cruijff een poging. In hoeverre de stoppogingen zijn geslaagd weten we niet. Wil je zelf stoppen met roken? Lees hier meer.

Maan heeft de foto in ieder geval niet verwijderd, ondanks alle kritiek. Het is ook een schitterend plaatje.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn,...