Eloise van Oranje: 'Gravinfluencer' die heel hard haar best doet om normaal te zijn

Eloise van Oranje: 'Gravinfluencer' die heel hard haar best doet om normaal te zijn

Vorig artikel Volgend artikel

Ze heeft een hele lange naam en ze heeft Koninklijk bloed door haar aderen stromen.

Eloise Sophie Beatrix Laurence gravin van Oranje-Nassau, jonkvrouw van Amsberg. Oftewel Eloise van Oranje oftewel de 'Gravinfluencer' is 18 jaar en zeer actief op social media. Niks aan de hand verder want bijna elk meisje van 18 zit op Instagram of TikTok, maar bij Eloise zit dat net even iets anders. Waarom eigenlijk?

Gravin met een eigen leven

Het oudste kind van prins Constantijn en prinses Laurentien en het eerste kleinkind van prinses Beatrix is de vijfde in de lijn van de troonopvolging. Haar officiële aanschrijftitel is Hooggeboren Vrouwe. Ondanks het feit dat haar vader prins is, is zij geen prinses, maar gravin. Dit is bij het huwelijk van haar ouders besloten om het aantal prinsen en prinsessen beperkt te houden.

Er is dus een hele kleine kans dat ze ooit Koningin wordt. Ze heeft vast gedacht dan ga ik mijn eigen gang. Lange tijd leefde de oudste kleindochter van prinses Beatrix een 'normaal leven', maar sinds haar 18de staat ze in de spotlights. Wij vinden daar van alles van. Iedereen heeft er een mening over, ook ik. Die mening wordt gevormd dan wel gevoed doordat ze de laatste tijd erg veel in de media verschijnt. Er is namelijk ophef ontstaan over sommige posts op TikTok en Instagram.

Monarchie of Republiek?

Het Koningshuis ligt van oudsher onder een vergrootglas. Zo'n 80 procent van de Nederlanders is voor de monarchie. Maar dat wil niet zeggen dat ze zomaar alles kunnen doen. Dat geldt zeker voor de nieuwbakken student Eloise. Ze rookt wel eens een sigaretje, flikflooit met jongens en zoekt de grenzen op van het vrije studentenleven. Dat is gezond.

De Nederlandse pers zit er bovenop en overal wordt een foto van gemaakt. Het medium dat er verslag van doet, is bepalend in de vorm waarmee het gebracht wordt. Linkse of rechtse media. Voor het Koningshuis of juist fel tegen. Alles speelt mee. En daar heeft zij indirect en soms direct last van. Het is nu eenmaal niet anders. Dat is bij haar geboorte bepaald.

Eloise heeft er geen boodschap aan

Eloise boeit het allemaal niet zoveel. De beste reactie als je het mij vraagt. Zij gaat lekker door met het leven van haar leven en ze blijft daar verslag van doen op social media. En ik als voorstander van een Republiek is daar blij mee. Het maakt haar menselijk en het is ergens ook aandoenlijk om te zien dat ze heel hard haar best doet om zoals ieder ander meisje van 18 te zijn.

Dit zei ze er zelf over op een post op Instagram van een week geleden: ,,Toen ik dit account begon had ik oprecht nooit gedacht dat mensen mij interessant zouden vinden of het zouden volgen. En nu 200.000 volgers verder, het is ongelofelijk. Ik heb het nooit voor de “aantal volgers” of “aantal likes” gedaan, maar om dit getal te zien is toch echt wel verbazingwekkend. 200.000 mensen met wie ik mijn verhalen kan delen. Ik wil jullie allemaal bedanken hiervoor, en weet dat jullie me allemaal zo zo blij maken."

Goed of slecht, met Koninklijke waardigheid of juist erg plat en banaal. Wat maakt het uit. Eloise van Oranje is een meisje die heel hard haar best doet om heel alledaags te zijn.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...