Blackout Challenge op TikTok zorgt voor grote problemen

Blackout Challenge op TikTok zorgt voor grote problemen

Vorig artikel Volgend artikel

De meeste challenges op TikTok zijn hartstikke leuk en weten zelfs positieve aandacht te vragen voor belangrijke onderwerpen. Er zijn echter ook van die challenges die met de (on)nodige gevaren gepaard gaan. We hadden het laatst al over de #MilkCrateChallenge, maar het kan gevaarlijker. Meerdere ouders klagen TikTok aan om de Blackout Challenge.

Blackout Challenge

Op zich is de Blackout Challenge niet nieuw. Het is iets dat jongeren al decennia doen. Echter worden ze er op TikTok weer extra op gewezen. Plus, sinds we social media hebben, kun je er ook nog video’s van maken en met de wereld delen. In 2021 was de Blackout Challenge al zwaar populair en dat is hij nu nog steeds. Inmiddels schijnen er al 80 doden te zijn gevallen door deze bizarre uitdaging.

Bij de Blackout Challenge is het de bedoeling dat je zo lang je adem inhoudt dat je het even zwart wordt voor je ogen. Even out gaan voor de video dus. Echter is een tekort aan zuurstof enorm gevaarlijk voor het brein. Er gebeurt namelijk ongeveer hetzelfde als wanneer je verdrinkt of een hartstilstand krijgt. Zeker als het langer dan drie minuten duurt, dan kun je rekenen op hersenschade. Maak je er vijf minuten van, dan kun je het niet eens navertellen.

Herken de signalen

Hoe weet je dat iemand misschien enthousiast aan het #blackoutchallenge’n is geslagen? Rode ogen, mogelijk strepen of vlekken in de nek, hoofdpijn en desoriëntatie. Helaas zijn deze tips te laat voor de moeder van Nylah Anderson. De 10-jarige Nylah hing zichzelf op in haar kast en werd net te laat gevonden: dokters konden haar niet meer reanimeren. Op haar telefoon zagen onderzoekers dat ze naar Blackout Challenge-filmpjes op TikTok aan het kijken was.

Moeder Anderson heeft TikTok aangeklaagd, omdat ze meent dat TikTok kinderen ‘programmeert voor zakelijke winsten’. Ze noemt de app bovendien ‘roofzuchtig’ en ‘manipulatief’ voor het pushen van deze gevaarlijke video’s. Ze is niet alleen: er zijn nog twee rechtszaken bijgekomen na het overlijden van de 8-jarige Lalani Erika Walton en de 9-jarige Arriani Jaileen Arroyo.

Rechtszaken tegen TikTok

TikTok meent dat de uitdaging niets met het patform te maken heeft en dat het ‘stikspelletje’ al ver voor TikTok bestond. Hoewel het bedrijf het daarin zeker niet aan het verkeerde eind heeft, zorgt het algoritme ervan toch wel degelijk dat dit soort video’s kunnen worden verspreid. Inmiddels heeft het echter wel op een bepaalde manier toegegeven dat de uitdaging inderdaad gevaarlijk op TikTok rondgaat: het is niet meer mogelijk om #BlackoutChallenge te zoeken in de zoekmachine van het social medium.

Het is afwachten wat de rechter zegt, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee: praat met je kinderen over dit soort gevaarlijke uitdagingen en controleer eventueel wat je kind zoal op zijn of haar telefoon doet. Sowieso is TikTok niet voor kinderen onder de 13 jaar. Toch kan dat veel kinderen niet tegenhouden om de app te downloaden en te gebruiken, wat mede zo makkelijk is omdat er geen account nodig is om te kijken. We houden de rechtszaken in de gaten: en vooral de acties van TikTok.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...