Google heeft mogelijk een antitrust-rechtszaak aan zijn broek hangen. De AI Overviews zijn door onafhankelijke uitgevers in Europa niet goed ontvangen. We schreven er al vaker over dat deze AI-toevoeging aan de zoekmachine van Google problematisch kan zijn, maar nu worden er ook gerechtelijke stappen genomen.
Meerdere uitgevers binnen Europa hebben een klacht neergelegd bij Google, omdat het zijn machtspositie zou misbruiken en de vrije marktwerking zou belemmeren voor informatie. In een AI Overview pakt Google informatie die andere mensen hebben opgeschreven op hun site en zet het meteen al in de zoekresultaten. Er staat wel ergens een bronvermelding bij, maar mensen hebben veel minder reden om door te klikken naar de echte bron.
Hierdoor zien uitgevers hun doorklikken vanuit Google afnemen en komen er minder mensen op hun platforms. Hoogste tijd voor de Independent Publishers Alliance om in actie te komen. In een brief van 30 juni legt het een klacht neer bij de Europese Commissie om te laten weten dat Google zijn macht misbruikt op het gebied van online zoeken.
Zo is er te lezen: “De kernzoekmachine van Google maakt misbruik van webcontent voor Google’s AI-overzichten in Google Search, wat aanzienlijke schade heeft veroorzaakt en blijft veroorzaken voor uitgevers, waaronder nieuwsuitgevers, in de vorm van verlies van verkeer, lezerspubliek en inkomsten.” De manier waarop Google de informatie weergeeft zou een negatieve invloed hebben op de originele content van de uitgever.
Bovendien kunnen uitgevers niet aangeven dat ze niet in die AI Overviews willenvoorkomen. Tegelijkertijd moet je je als uitgever afvragen of je dat wil, want dan komen er sowieso nagenoeg geen mensen meer op je website via Google. En ondanks dat jongeren steeds vaker TikTok en Instagram gebruiken om dingen te zoeken, is Google nog steeds voor het grootste deel van de mensen de plek om naartoe te gaan als ze iets zoeken. Het is alleen voor de uitgevers heel spijtig dat Google Zoeken steeds meer een one-stop-shop wordt, terwijl de ‘waar’ die het verkoopt helemaal niet uit eigen bakkerij komt.
De EU heeft nog niet formeel gereageerd op de klacht, het heeft alleen bevestigd dat het inderdaad zo’n klacht heeft ontvangen. Google zegt: “Nieuwe AI-ervaringen in Search stellen mensen in staat om nog meer vragen te stellen, wat nieuwe kansen creëert voor content en bedrijven om ontdekt te worden.” Of dat echt klopt, dat moet de praktijk uitwijzen, maar de eerste indruk is dat dat niet het geval is.
Google zegt in het algemeen over zoeken dat veel mensen vaak zoekresultaten op verkeerde data baseren: “De realiteit is dat websites om verschillende redenen verkeer kunnen winnen of verliezen, waaronder seizoensgebonden vraag, interesses van gebruikers en regelmatige algoritmische updates van Search.”
Google krijgt vanuit meerdere kanten klachten over de AI Overviews, dus het is spannend wat de EU hier nu over bepaalt en mee gaat doen.