22.07.2025
Online

Zoveel prompts sturen we wereldwijd elke dag naar ChatGPT

By: Laura Jenny

BlogOnline

Van alle AI-chatbots op de wereld is er een het meest bekend: ChatGPT. Best knap, want waar we in de wereld van sociale media zien dat er een paar grote vissen zijn en iets nieuws er maar moeilijk tussenkomt, daar heeft OpenAI het wel gewonnen met zijn AI-chatbot. Wat helpt is dat ChatGPT een van de eersten is. En nog steeds het meest gebruikt: dit is hoeveel prompts er elke dag wereldwijd naar ChatGPT worden gestuurd.

Zoveel prompts krijgt ChatGPT: elke dag weer

OpenAI deelt de cijfers zelf: het geeft aan dat gebruikers elke dag meer dan 2,5 miljard prompts versturen. Dat is over een jaar genomen 912,5 miljard. Het zijn immens grote aantallen waar je je eigenlijk geen voorstelling bij kan maken. ChatGPT is hiermee wel de grootste AI-chatbot, maar niet de grootste op het internet. Dat is nog altijd Google dat 5 biljoen jaarlijkse prompts krijgt in de vorm van zoekopdrachten binnen zijn zoekmachine. 

Toch zal Google ook met die cijfers wel merken dat ChatGPT bestaat: er gaat immers veel verkeer dat nu misschien eerst naar Google zou gaan, naar ChatGPT. Je kunt aan Google vragen waarom Red Bull niet verkrijgbaar is in een 1,5 liter-fles, maar je kunt dat ook aan ChatGPT vragen, waarbij je ook makkelijker kunt doorvragen. Google probeert wel steeds meer AI toe te voegen aan zijn zoekmachine, in de vorm van AI Overviews en AI Mode bijvoorbeeld, maar ChatGPT heeft echt die conversatie met mensen waarbij het makkelijker bijsturen is. 

OpenAI versus Google

ChatGPT’s gebruikersaantallen stijgen ook nog steeds. Het kostte ChatGPT maar een paar maanden om van 300 miljoen wekelijkse gebruikers naar meer dan 500 miljoen wekelijkse gebruikers te gaan: dit is een verschil van december tot maart. OpenAI laat het er echter niet bij: het wil het Google nog moeilijker maken door met een browser te komen. Zoals we eerder al schreven  is dat een grote stap van OpenAI, maar denken we tegelijkertijd dat er toch iets te veel mensen aan Chrome vastzitten. Net als dat veel mensen aan Android of iOS vastzitten en echt niet zomaar kiezen voor een ander besturingssysteem voor hun smartphone, als dat al zou bestaan.

Bovendien is Google ook niet gek, dat heeft namelijk wel een conversationele AI-chatbot in de vorm van Gemini. Het stopt Gemini inmiddels in ongeveer al zijn producten, dus veel functies van de browser die OpenAI van plan is om toe te voegen, die kan Google in een handomdraai aan Chrome toevoegen. De AI Agent bijvoorbeeld die OpenAI nu heeft toegevoegd aan ChatGPT, is een voorbeeld van iets waar Google ook al langer aan werkt: dat laat bijvoorbeeld zijn AI-assistent met je kapper bellen om een afspraak te verplaatsen (al is dat nog niet in Nederland beschikbaar). 

OpenAI en Google blijven elkaar de komende jaren waarschijnlijk nog wel in het vaarwater zitten. De groei die OpenAI laat zien met zijn chatbot is bizar, maar tegelijkertijd is het verschil met Google nog altijd heel groot. Onvoorstelbaar groot zelfs. Google hoeft zich waarschijnlijk dan ook niet echt heel grote zorgen te maken als het om bezoekers gaat, al zal het inderdaad wel goed mee moeten blijven gaan met de ontwikkelingen om ook de ‘go-to’ te blijven.

Share this post