De meestgebruikte webbrowser ter wereld is Google Chrome. OpenAI komt nu met zijn eigen webbrowser om te concurreren met Google. Het belooft een bijzonder exemplaar te worden. Het begint niet met een zoekmachine, maar met een AI-chatbot.
Daar start het niet alleen mee: het zou je sowieso niet langs allemaal websites sturen: het zou eigenlijk voornamelijk een AI-chatbot zijn waarin je dan uitstapjes naar websites kunt maken. Dat zal uitgevers, media en bloggers waarschijnlijk niet bevallen: het klinkt alsof er dan hetzelfde probleem ontstaat als met AI Overviews van Google, waarbij de informatie van websites al wordt weergegeven in de zoekresultaten en er nog weinig reden tot doorklikken is.
OpenAI doet het niet per se om het Google moeilijk te maken, zijn hoofdzaak zal zijn om gebruikersdata te kunnen verzamelen over hoe iemand zich op het internet gedraagt. Weet je immers wat iemand graag ziet, dan kun je daar slim op inspelen om bijvoorbeeld meer sales te genereren. Al betekent dit wel dat het een belangrijk element aan Google’s Chrome zal ‘pikken’.
OpenAI heeft nog niets bekendgemaakt over een webbrowser, maar bronnen stellen dat het al steeds dichterbij de release is. Het zou een kwestie zijn van weken, stellen drie mensen. Door een AI-chatbot als basis te gebruiken, zou de browser hoe we internetten wel eens kunnen gaan veranderen. Bovendien heeft het kans op succes omdat OpenAI al heel groot is: het heeft 500 miljoen wekelijks actieve gebruikers, die het dan naar zijn eigen browser zou kunnen doorverwijzen. Denk bijvoorbeeld aan linkjes naar bronnen.
Chrome is daarnaast voor advertenties een goudmijn voor Google. OpenAI zal daar zeker ook naar kijken voor zijn eigen browser en proberen om meer adverteerders naar zijn platform te lokken. Ook zou het voor OpenAI een interessante ingang kunnen zijn om zijn AI-agenten aan het werk te zetten. Dit zijn een soort mini-bots die activiteiten voor je kunnen uitvoeren alsof jij het bent die internet. Kortom, er zijn zoveel mogelijkheden, dat het bijna gek is dat er nog geen webbrowser van de ChatGPT-eigenaar is.
Het is nog onbekend hoe het AI-bedrijf zijn browser wil gaan noemen. Het is niet het enige AI-bedrijf dat met een eigen browser bezig is: Perpexity.ai lanceerde eerder deze week zijn eigen browser. Dat terwijl de Amerikaanse rechter Google er steeds van langs geeft: het moet zelfs misschien bepaalde onderdelen afstoten en wordt daarnaast regelmatig beboet om de grote macht die het heeft met zijn zoekmachine en het monopolie dat het hiermee zou hebben. Daar wordt nu echter van alle kanten aan gemorreld: van zowel overheden als concurrenten.