Online10.01.2023

Robot als advocaat: eerste rechtszaak met robotraadsman komt


Stel, je moet voor de rechter verschijnen. Wil je dan je eigen verweer doen, laat je dat aan een advocaat over of aan een robot? Jawel, we zijn inmiddels zo ver met kunstmatige intelligentie dat we robots inhuren als advocaat. Het bedrijf DoNotPay heeft een app ontwikkeld die werkt als AI-advocaat. Volgende maand komt deze bot-advocaat voor het eerst in actie.

DoNotPay

DoNotPay is in 2015 gestart door iemand die op Stanford University zat en is afgestudeerd in Computer Science: Joshua Browder. Het heeft Browder lang gekost om de kunstmatige intelligentie ‘law school’ te laten doorlopen en echt alle nuanceringen in de wetten te laten begrijpen. In 2020 werd het een AI-applicatie. De app bedenkt wat het probleem is en gaat vervolgens op zoek naar de mazen in de wet om het OM van repliek te kunnen voorzien. Volgens Browder draait het allemaal om taal, en dat is vooral waarom advocaten zo gigantisch veel kunnen rekenen voor hun diensten.

Voor een ingewikkeld moordproces deze bot inschakelen, dat zouden we niet zo snel aanraden, maar de AI-advocaat begint ook wat kleiner: het gaat in zijn eerste rechtszaak om een verkeersovertreding. De ontvanger van de boete wil onder deze boete uitkomen en het bedrijf DoNotPay schakelt zijn uitvinding dan voor het eerst in om de gedaagde te helpen. De AI is er niet alleen om zijn zegje te doen: hij luistert zelfs mee naar wat er in de rechtbank allemaal wordt gezegd om op basis daarvan een stevig verweer te formuleren, dat de gedaagde vervolgens hardop zal uitspreken (via een hoofdtelefoon, al is het de vraag of zo’n hoofdtelefoon de rechtszaal wel in mag).

AI-advocaat

Het klinkt natuurlijk wat gek: een robot die advocaat speelt, maar als je verder denkt, besef je dat het eigenlijk zo vreemd nog niet is. Er wordt nu ook al van allerlei kunstmatige intelligentie gebruikgemaakt om geschillen op te lossen. Zo kun je online formulieren invullen als bijvoorbeeld je wifi tijdens het vliegen niet werkte of je onder een parkeerbon uit wil komen, waarbij kunstmatige intelligentie dan een brief voor je samenstelt. DoNotPay heeft het ook en weet enorm veel geld op te halen in investeringsrondes: al 27,7 miljoen. Kortom, niet alleen dat bedrijf ziet er brood in, zo’n robo-advocaat.

Het voordeel aan je verweer laten doen door die robot, dat is dat als de robot verliest, DoNotPay je boete betaalt. Het zal dus waarschijnlijk niet zomaar alle zaken aannemen, maar het is wel spannend om te zien hoe zoiets volgend maand gaat, zo voor het eerst. Het wordt sowieso interessant om te zien of de app wel mag worden gebruikt. Niet alleen mogen hoofdtelefoons niet zomaar in een rechtszaal: je mag ook niet zomaar iemands stem opnemen. Dat gebeurt wel als de kunstmatige intelligentie daar naar moet luisteren. Het zou tof zijn als het wel kan, omdat het bedrijf denkt dat zo meer mensen toegang krijgen tot hulp in juridische geschillen.

Kunstmatige intelligentie in de rechtbank

Maar ja, dan moet je net in het vaarwater van menselijke advocaten gaan zitten: dit zal ongetwijfeld nog wel een staartje krijgen. De mensen achter DoNotPay hebben al bedreigingen ontvangen van advocaten die dit systeem totaal niet zien zitten. Toch doet het bedrijf het daar ook een beetje om: het wil de gerechtelijke wereld veranderen. Kan bijvoorbeeld ook andere software worden ingezet?

Het idee van DoNotPay is een beetje zoals dat van ChatGPT eerst was: zorgen dat kunstmatige intelligentie voor iedereen beschikbaar is, zodat niemand er macht op kan uitoefenen. Dat doet de vraag rijzen of je ChatGPT ook zou kunnen inzetten als advocaat. Volgens DoNotPay is ChatGPT niet goed genoeg qua kennis over wet- en regelgeving, ook al kan het wel lullen als Brugman. Wij denken dat er meer redenen zijn waarom ChatGPT toch niet zo goed is, maar daarover later meer. Het is nu afwachten tot de eerste rechtszaak voor deze AI-advocaat verloopt: we houden het in de gaten.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Innovatie

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

De eerste Porsche 911 met een hybride aandrijflijn

De allereerste Porsche 911 voor de openbare weg met een hybride aandrijflijn staat in de startblokken om gepresenteerd te worden. Na een uitvoerig testprogramma is de nieuwe 911 klaar voor serieproductie.

Automotive13.05.2024

De eerste Porsche 911 met een hybride aandrijflijn

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

Het is een televisie voor iedereen die op zoek is naar een indrukwekkende kijkervaring. Zoals je gewend bent van Philips is ook dit weer een meesterwerk in beeldtechnologie.

Technology10.05.2024

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

Neuralink heeft succesvol een implantaat in een mens gezet, maar nu blijkt het toch tegen problemen aan te lopen met dat implantaat.

Technology09.05.2024

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

Elon Musk, let op: muizen met hybride brein gecreëerd

Muizen met een stukje rattenbrein: het klinkt als een soort horrorfilm, helemaal als je bedenkt waar het heen kan gaan: human-machine breinen.

Technology03.05.2024

Elon Musk, let op: muizen met hybride brein gecreëerd

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Getir, gezien als een van de pioniers op het gebied van flitsbezorgingen van boodschappen, heeft vandaag (29 april 2024) aangekondigd dat zij het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten gaat verlaten.

Nieuws29.04.2024

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Ook weg uit de UK, US en Duitsland
De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Boston Dynamics heeft zijn nieuwe Atlas-robot geïntroduceerd en die ziet er heel anders uit dan zijn voorganger. Vooral het gezicht is een wereld van verschil.

Technology18.04.2024

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Facelift of faceswap?
SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

De nieuwe Canon EOS R1 moet het sportfans makkelijker maken

Net als in de wereld van smartphones worden ook fotocamera's voorzien van AI-snufjes, zo ook de aankomende Canon-camera.

Gadgets15.05.2024

De nieuwe Canon EOS R1 moet het sportfans makkelijker maken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
De verschuivende dynamiek binnen virtuele assistenten: Collegiale AI en verder

In het steeds veranderende landschap van kunstmatige intelligentie neemt conversational-AI een belangrijke plek in. Het aantal spraakinteracties groeit gestaag, waarbij ze naadloos worden geïntegreerd in alledaagse taken, zoals het samenwerken in teamgesprekken.

Technology15.05.2024

De verschuivende dynamiek binnen virtuele assistenten: Collegiale AI en verder

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

OpenAI komt met GPT-4o: AI-taalmodel à la Her

Terwijl Googles ontwikkelaarsconferentie I/O vandaag start, probeerde OpenAI met de aankondiging van GPT4o vast de spotlight te stelen. Deze ‘omni’-versie van het nieuwe taalmodel is gratis en voor iedereen beschikbaar. Bovendien is het niet gewoon een soort ChatGPT dat je al kent.

Online14.05.2024

OpenAI komt met GPT-4o: AI-taalmodel à la Her

Dit zijn de banen die AI juist creëert

Hoewel er serieuze negatieve kanten zitten aan AI, biedt het fenomeen ongekend veel kansen en mogelijkheden.

Online13.05.2024

Dit zijn de banen die AI juist creëert

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Iedereen doet wel iets met AI, maar Apple is er wat stiller over. Toch belooft dat er wel aan te komen, namelijk later dit jaar.

Mobile06.05.2024

Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Verder lezen over Wetgeving

Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk

Het zonder toestemming gebruiken van teksten, afbeeldingen en artikelen van anderen gebeurt aan de lopende band. Het kan echter vaak leiden tot auteursrechtinbreuk, ondanks verschillende argumenten die inbreukmakers opwerpen ter verdediging. Een recente rechtszaak over persfoto’s illustreert dit probleem.

Online17.05.2024

Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk

Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU

Als de EU een bedrijf als poortwachter markeert, moet het extra goed aan de regels voldoen. De nieuwe poortwachter is Booking.com.

Online15.05.2024

Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU

Booking.com moet extra gaan oppassen voor de EU
Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Gewoon 'wachtwoord' als standaardwachtwoord, lekker makkelijk toch? In het Verenigd Koninkrijk mag het niet meer.

Cybercrime30.04.2024

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Shein, het bekende Chinese online warenhuis, moet zich aan de strenge regels van de EU gaan houden en dat betekent: oppassen met nepperij.

Online26.04.2024

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Alles wat je moet weten over het casino zonder Cruks

Welkom in de dynamische wereld van online gokken, waar iedere klik je kan brengen naar een nieuw avontuur. Precies in het midden van deze digitale ontdekkingsreis vinden we het casino zonder Cruks, een oase voor spelers...

Entertainment09.04.2024

Alles wat je moet weten over het casino zonder Cruks

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Veel mensen adviseren ertegen, maar Microsoft gaat het toch doen: Office en Teams scheiden. Het komt dan met een nieuwe versie van Microsoft 365 en Office 365 waarbij Teams er niet meer bij zit. Microsoft doet dat echter...

Marketing01.04.2024

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Je kinderen onder de 14 jaar op TikTok? In Florida kun je daarvoor worden gestraft. Er is een wet aangenomen die het strafbaar maakt voor kinderen onder de 14 om zich op social media te begeven. De wet gaat pas per 1 jan...

Social Media27.03.2024

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De Verenigde Staten klagen Apple aan omdat het meent dat het misbruik maakt van zijn macht in de smartphonewereld. Of het geïnspireerd is door de vele klachten en onderzoeken van de EU rondom monopolies is onbekend. Wel...

Mobile22.03.2024

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie