Kunstmatige intelligentie is tegen kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie is tegen kunstmatige intelligentie

Een waarschuwing van AI over AI

Vorig artikel Volgend artikel

Weet je nog de AI-bot op Twitter die binnen de kortste keren allerlei neo-Nazistische uitspraken deed? Het blijkt maar weer dat kunstmatige intelligentie niet altijd te vertrouwen is. Nu komt dat eigenlijk altijd door de input van mensen, maar wat als kunstmatige intelligentie ons waarschuwt voor kunstmatige intelligente zelf?

Kunstmatige intelligentie

Het klinkt als een soort Inception, alleen is dit geen droom in een droom maar een soort waarschuwing in een waarschuwing. Onderzoekers aan de universiteit van Oxford besloten om tijdens hun debat over de ethiek van kunstmatige intelligentie ook kunstmatige intelligentie uit te nodigen. Altijd wel zo netjes: met iemand praten, in plaats van alleen over iemand.

Maar, wat als die persoon zelf ook niet zo te spreken is over zichzelf? Tijdens het debat (via The Conversation) werd al meteen op tafel gegooid dat Dr. Alex Connock en Professor Andrew Stephen beiden niet geloven dat kunstmatige intelligentie ooit ethisch verantwoord zal zijn. De reactie van de AI? Die stemde er volledig mee in: “Het is een gereedschap en net als alle gereedschappen kunnen ze voor goed en voor kwaad worden ingezet.”

Megatron-Turing Natural Language Generation Model

De kunstmatige intelligentie die aanwezig was, was niemand minder dan het Megatron-Turing Natural Language Generation Model, dat onder andere is getraind door miljoenen nieuws-artikelen van tussen 2016 en 2019 en grote aantallen aan posts op Wikipedia en Reddit. Kortom, die weet heel veel over de moderne tijden, want van voor het internettijdperk weet hij -tenzij het in die nieuwe artikelen wordt beschreven- niets.

Op zich is het verhaal over gereedschap vrij logisch en had zo een quote kunnen zijn van een onderzoeker, maar de uitspraken die het model erna deed waren best.. angstaanjagend: “Uiteindelijk denk ik dat de enige manier om een AI-wapenwedloop te voorkomen is om helemaal geen kunstmatige intelligentie te hebben. Dat is de ultieme verdediging tegen AI.”

iRobot-achtige taferelen

Kortom: eigenlijk zei het model dat hij wilde worden gekilld om te voorkomen dat hij en zijn vrienden de wereld zouden overnemen. Oke, dat is wat kort door de bocht, maar het is interessant om kunstmatige intelligentie nu zelf te zien zeggen waar eigenlijk veel mensen bang voor zijn. De iRobot-achtige taferelen, daar blijven we naar verwijzen, want dat is uiteindelijk echt waar het heen kan gaan met AI: het zegt het immers zelf.

Tegelijkertijd denkt het AI-model wel dat het ethisch verantwoord kan zijn. Of hij dat nou zei omdat hij was geschrokken van zijn eerdere uitspraak, dat is onwaarschijnlijk, maar hij maakte wel duidelijk dat als hij kijkt naar waar de techwereld heengaat, er een duidelijk pad is naar een toekomst waarin AI wordt gebruikt om iets te creëren dat beter is dan waartoe de beste mensen in staat zijn. Het mooie is dat deze AI precies laat zien wat er tussen mensen vaak speelt als het om de technologie gaat: enerzijds kan het levensgevaarlijk worden, maar het kan anderzijds onze levens enorm verrijken.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...