Goed nieuws: OpenAI stapt af van zijn plannen om een bedrijf te worden dat voor de winst gaat. Het was allerlei juridische zaken gestart om een for-profit te worden, maar heeft nu toch besloten dit niet meer verder op te pakken.
Elon Musk, die bij de oprichting van OpenAI betrokken was, was het er totaal niet eens dat het AI-bedrijf ineens een for-profit wilde worden. Het is ooit opgericht met de gedachte dat AI voor iedereen eerlijk bereikbaar moet zijn en dat zou botsen. Nu is het allang niet meer zo dat het zijn AI volledig beschikbaar maakt voor het grote publiek: er zitten genoeg functies achter een betaalmuur, maar doorgaans krijgen de gratis gebruikers nieuwe mogelijkheden op den duur ook. Kijk maar naar het genereren van afbeeldingen in ChatGPT, dat kan ook met een gratis account, al moet je er wel spaarzaam mee zijn: je bent eerder door je ‘credits’ heen en dan moet je 24 uur wachten.
CEO Sam Altman zegt: “We willen een brein voor de wereld bouwen en het supermakkelijk maken voor mensen om het te gebruiken voor wat ze maar willen.” De reden dat het een non-profit blijft het onder andere te maken met ‘leiders’ die ze hebben gesproken bij de Amerikaanse overheid. Maar hoe kan het een non-profit zijn als het wel inkomsten heeft? Wel, er is een non-profitteam samengesteld dat toeziet op hoe de commercie van het bedrijf het doet. Wel veranderd er iets: eerder konden investeerders maar 100 keer hun inleg verdienen waarna de rest van de inkomsten naar de nonprofit gingen en dat zou wel veranderen. OpenAI wordt nu namelijk een public benefit corporation (PBC). xAI en Anthropic zijn dat ook. Hiermee kunnen mensen aandelen hebben zonder dat er een maximum is dat ze kunnen verdienen. Wel moet eerst de lokale overheid er nog iets van vinden: Justitie in Californie kijkt er nu naar.
OpenAI heeft enorm veel geld nodig om zijn servers te laten draaien en zijn technologie door te ontwikkelen. Altman heeft het over honderden miljarden dollars. Misschien zelfs triljoenen dollars om zijn diensten maar voor ‘de hele mensheid’ beschikbaar te kunnen maken. Interessant detail: Altman bezit geen direct aandelenkapitaal in OpenAI, maar heeft een indirect belang in het bedrijf door investering via de Y Combinator, een startup-accelerator.
Altman schrijft aan zijn personeel: “Toen we OpenAI begonnen, hadden we geen gedetailleerd idee van hoe we onze missie gingen volbrengen. We staarden elkaar aan rond een keukentafel, ons afvragend welk onderzoek we zouden moeten doen. In die tijd dachten we niet na over producten of een businessmodel. We konden niet nadenken over de directe voordelen van AI voor medisch advies, leren, productiviteit en nog veel meer, of over de behoefte aan honderden miljarden dollars aan rekenkracht om modellen te trainen en gebruikers van dienst te zijn. We wisten niet echt hoe AGI gebouwd of gebruikt zou worden. Veel mensen konden zich een orakel voorstellen dat wetenschappers en presidenten kon vertellen wat ze moesten doen, en hoewel het ongelooflijk gevaarlijk kon zijn, konden die paar mensen er misschien mee vertrouwd worden.”
In de begindagen van het bedrijf, zo legt hij uit, dachten mensen dat alleen een paar experts die ermee om konden gaan toegang zouden moeten krijgen tot AI, maar nu zien we dat het juist heel veel mensen kan helpen. Altman refereert er zelfs naar als ‘het meest capabele gereedschap in de menselijke geschiedenis’. “Natuurlijk zal niet alles voor het goede gebruikt worden, maar we vertrouwen op de mensheid en denken dat het goede vele malen groter zal zijn dan het slechte.” Dat is dan ook waarom OpenAI ‘democratische AI’ wil aanbieden die voor iedereen toegankelijk is. En daar hoort dan zo’n helemaal for-profit-oogmerk toch niet helemaal bij. Goed nieuws dus: we zijn benieuwd of Elon Musk nog van zich zal laten horen, maar hij schijnt zijn rechtszaken tegen het bedrijf toch te willen doorzetten.