Open Dutch Fiber op weg naar 1 miljoen aansluitingen

Open Dutch Fiber op weg naar 1 miljoen aansluitingen

Vorig artikel Volgend artikel

De verglazing van Nederland gaat nog altijd crescendo. Begin dit jaar telde ons land voor het eerst meer glasvezel- dan kabel-aansluitingen. KPN, T-Mobile en Delta zijn de drie grote providers en koplopers als het gaat om het aanleggen van glasvezel naar consumenten en bedrijven. Open Dutch Fiber timmert inmiddels ook aardig aan de weg… of beter gezegd, die graven ook lustig door. Letwel, dat is dus feitelijk ook T-Mobile. Open Dutch Fiber is de ‘glasvezel tak’ van de magenta provider. Net zoals KPN daarvoor KPN Netwerk heeft.

1 miljoenste aansluiting komt rap dichterbij

Hoe dan ook, Open Dutch Fiber kon enkele maanden geleden melden dat de 600.000 glasvezelaansluiting gerealiseerd was. Nu, per eind mei, staat de teller al boven de 850.000. Bijzonder is wel dat Open Dutch Fiber (ODF) deze feestelijke stemming een beetje drukt met de doelstelling om dit jaar nog de 1 miljoenste glasvezelaansluiting te mogen verwelkomen.

Ik bedoel, 250.000 in de afgelopen drie maanden, en dan nog 7 maanden voor 150.000 aansluitingen. Dat klinkt alsof de werkzaamheden ietwat stagneren. Daarbij moet ik wel aanmerken dat ODF zelf niets roept over wanneer ze de 1 miljoenste aansluiting bereiken. Voor hetzelfde geld kan dat heuglijke feit al over anderhalve maand gevierd worden. We zullen het wel zien.

Het moge duidelijk zijn dat ze bij ODF in ieder geval blij zijn met deze nieuwe mijlpaal. "Het toont onze niet-aflatende inzet om betrouwbare, razendsnelle connectiviteit te bieden aan Nederlandse huishoudens. We zullen onze inspanningen blijven versnellen en nog meer woningen te voorzien van glasvezel", aldus CEO Floris van den Broek.

Open glasvezelnetwerk

Open Dutch Fiber is naar eigen zeggen de grootste onafhankelijke open-access leverancier van glasvezelverbindingen in Nederland. Dat wil zeggen dat het netwerk niet exclusief aan T-Mobile voorbehouden is. Ook andere providers mogen hun diensten aanbieden over de glasvezelkabels van ODF. Net zoals dat al tientallen jaren ook het geval was bij het oude kopernetwerk van KPN (ADSL, Telefonie).

Inmiddels kunnen klanten die een glasvezelaansluiting via ODF hebben naast de diensten van T-Mobile ook al kiezen voor Trined, Fiber.nl en Freedom Internet. Daarnaast maakten T-Mobile en Delta Fiber onlangs bekend dat zij hun glasvezelnetwerk ook openzetten voor elkaar, zodat consumenten in het Delta glasvezelnetwerk ook kunnen kiezen voor de diensten van T-Mobile, en andersom uiteraard.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...