Online04.09.2023

​Nederlanders gebruiken daadwerkelijk ChatGPT om hun cv te maken


Te maken, of mooier te maken?

Er wordt vaak gezegd dat kunstmatige intelligentie onze banen gaat innemen, en tot op zekere hoogte gebeurt dat ook. De baan van redacteur bijvoorbeeld (help!) is er een die nu al flink onder druk staat. Gizmodo heeft bijvoorbeeld zijn Spaanse tak gesloten, omdat het net zo goed AI kan gebruiken om de Engelstalige content naar het Spaans te vertalen. Klinkt allemaal niet zo tof, maar AI kan ook mooie dingen doen voor de wereld van werk. Zo schijnen veel Nederlandse werkzoekenden ChatGPT ook daadwerkelijk te gebruiken om hun curriculum vitae op te stellen.

Met AI naar een CV

Securitybedrijf Kaspersky deed onderzoek naar het gebruik van de AI-tool en wat blijkt? We verbeteren maar al te graag ons cv met een sprankeltje AI. Ook wel logisch: je kunt de sterren van de hemel schrijven in je brief, maar als het om het cv aangaat, dan ben je toch vaak afhankelijk van een aantal standaard zaken die erin moeten staan. Net zo handig om dat dan even aan ChatGPT te vragen en er op basis van jouw gegevens iets moois van te maken.

Volgens Kaspersky gaat het echter ook wel wat verder dan dat: we gebruiken de AI-tool ook om motivatiebrieven te verbeteren. Het stelt daarom de vraag: catfishen we werkgevers? 47 procent van de ondervraagde Nederlanders zegt dat het ChatGPT zou inzetten om een sollicitatiebrief beter te maken. 43 procent doet dat ook bij het cv. Het onderzoek werd gedaan onder 1.000 Nederlanders en die lijken AI vooral te gebruiken om aantrekkelijker te worden voor werkgevers.

ChatGPT voor jouw carrière

Immers moeten jouw brief en cv er wel uitspringen, en dat is gelukkig ook snel het geval met AI. Onderzoek van onszelf wijst namelijk uit dat AI vaak erg dol is op bijvoeglijke naamwoorden en sowieso de neiging heeft om extra enthousiast te schrijven. Echter denkt Kaspersky dat dat soms te ver gaat: ChatGPT wil er namelijk ook nog wel eens dingen bij verzinnen, of iets wat meer aandikken. Hierdoor houd je een werkgever een iets mooier beeld van jezelf voor dan wie je werkelijk bent en dat wordt officieel toch geschaard onder catfishing.

Toch is het niet allemaal per se negatief. Een onderzoeker geeft aan dat het ook laat zien hoe makkelijk we ons toch wel aanpassen als er nieuwe technologieën opstaan. Echter geeft het bedrijf ook een waarschuwing. Onderzoeker David Emm: “Werkzoekenden moeten voorzichtig zijn met het gebruik van ChatGPT, want hoewel het ze op de korte termijn kan helpen die droombaan te bemachtigen, kunnen hun pogingen om de waarheid te verdraaien later tot problemen leiden. Werkgevers moeten zich niet voor de gek laten houden door een flitsend cv of goede motivatiebrief; controleer kandidaten en stel ze op de proef tijdens de wervingsfase zodat er geen teleurstelling ontstaat.”

Liegen in een sollicitatiebrief

Aan de andere kant is dit natuurlijk niet iets dat gebeurt door AI: mensen liegen al sinds we cv’s en sollicitatiebrieven maken over hun vaardigheden: we dikken dingen aan, we laten zaken waar we minder trots op zijn weg, en sommige mensen liegen zelfs hun hele cv bij elkaar. Volgens onderzoek zou maar liefst de helft van de Amerikanen wel eens een leugen op zijn cv of brief hebben gezet. Echter gaat zoiets natuurlijk sneller op het moment dat AI zo’n leugentje alvast invult: dan staat het er nou eenmaal al in zulke mooie volzinnen, en je hoeft het dan niet zelf te gaan verzinnen.

Ook als mensen eenmaal werk hebben, blijken ze veelvuldig naar ChatGPT te grijpen: 75 procent van de respondenten gebruikt het al op werk, of overweegt het. En dan is dat vooral om tijd te besparen door samenvattingen te laten maken van lange teksten, of om trends te analyseren en daarop te kunnen inspelen. Op zich niet zo gek, maar wat wel opvalt is dat 67 procent het werk van de AI-tool niet controleerd. Kortom: die nemen dus klakkeloos over wat het nog steeds veel fouten makende ChatGPT heeft bedacht. Dat kan wel eens helemaal verkeerd uitpakken.

Pas op je persoonlijke data

Hoewel je ChatGPT zeker kunt gebruiken voor hulp, moet je er waakzaam op zijn dat het wel realistisch blijft, maar vooral: moet je wel checken wat zo’n AI-tool over of voor je heeft bedacht. Daarnaast is het ook de vraag of je wel veel persoonlijke gegevens aan zo’n AI-tool wil voeden: dat is allemaal namelijk geheel op eigen risico. Blijf altijd kritisch naar Ai, want ook al helpt het je nog zo goed, het eindresultaat zal niet altijd het beste voor jou zijn.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over ChatGPT

AI is gearriveerd in gaming – hoe wordt de technologie gebruikt?

De AI-hype brak pas echt uit met modellen als ChatGPT. Kunstmatige intelligentie is echter geen nieuwe rage op de markt! In 1996 gebruikte de schaakcomputer “DeepBlue” bijvoorbeeld zijn veldstukken om de koning van toenmalig wereldkampioen Garry Kasparov schaakmat te zetten.

Gaming17.04.2024

AI is gearriveerd in gaming – hoe wordt de technologie gebruikt?

Dall-E en ChatGPT verenigen zich: beeld aanpassen in de chat

OpenAI heeft steeds meer tools waarmee je AI in je voordeel kunt gebruiken: er is Dall-E, ChatGPT en dan ook nog Sora. Die werken normaal allemaal naast elkaar, maar Dall-E en ChatGPT zoeken elkaar wat meer op. Dall-E is...

Online04.04.2024

Dall-E en ChatGPT verenigen zich: beeld aanpassen in de chat

Onverwachte wending: je kunt ChatGPT nu zonder account gebruiken

ChatGPT is nu te gebruiken zonder account. Waar OpenAI het eerst verplicht stelde dat je inlogde voordat je de AI-chatbot van een vragenvuur voorzag, is dat nu niet meer nodig. Je kunt als je nu naar chat.openai.com gaat...

Online02.04.2024

Onverwachte wending: je kunt ChatGPT nu zonder account gebruiken

​5 voorbeelden van OpenAI’s Sora die je zullen verwonderen

OpenAI heeft met Sora heel interessante AI gelanceerd, hoewel het nog niet voor iedereen beschikbaar is. OpenAI heeft het wel aan verschillende visuele artiesten en filmmakers gegeven om hun ding te doen. En hun ding ded...

Online26.03.2024

​5 voorbeelden van OpenAI’s Sora die je zullen verwonderen

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Online06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

ChatGPT Read Aloud: je favoriete chatbot leert praten en antwoorden in 32 talen

Het is zover, ChatGPT begint te praten en dat opent een hele nieuwe generatie van mogelijkheden. OpenAI's nieuwe Read Aloud-functie voor ChatGPT biedt je als gebruiker de mogelijkheid om antwoorden hardop te laten voorle...

Online06.03.2024

ChatGPT Read Aloud: je favoriete chatbot leert praten en antwoorden in 32 talen

OpenAI’s nieuwe tool Sora maakt AI-video’s

Online16.02.2024

OpenAI’s nieuwe tool Sora maakt AI-video’s

​ChatGPT leert je straks steeds beter kennen: wil je dat?

ChatGPT was eerder een beetje een hersenloze AI. Of eigenlijk juist een stel hersens zonder enige vorm van opslag. Dat gaat veranderen. Straks leert de AI-chatbot je steeds beter kennen. De bedoeling is om daarmee een pe...

Online14.02.2024

​ChatGPT leert je straks steeds beter kennen: wil je dat?

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Iedereen doet wel iets met AI, maar Apple is er wat stiller over. Toch belooft dat er wel aan te komen, namelijk later dit jaar.

Mobile06.05.2024

Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt

Een mysterie in de wereld van AI. Er is een tool online verschenen en toen weer offline gehaald. Niemand lijkt te weten waar het vandaan komt.

Online05.05.2024

Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt

Meta verliest elke maand weer miljarden euro’s door virtual reality

Meta verliest elke maand een hoog bedrag door virtual reality: miljarden. Nu verdient het nog steeds meer, maar dit blijft wel even doorgaan.

Metaverse27.04.2024

Meta verliest elke maand weer miljarden euro’s door virtual reality

Vage, oude video’s worden scherp door nieuwe tool Adobe

Heb je al gehoord van Adobe VideoGigaGAN? Het is niet voor iedereen beschikbaar, maar de eerste resultaten zijn fenomenaal.

Online25.04.2024

Vage, oude video’s worden scherp door nieuwe tool Adobe

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

AI organiseert eigen missverkiezing: wie wordt Miss AI 2024?

De wereld van missverkiezingen gaat veranderen. Er komt namelijk nu een verkiezing voor AI-missen. Beoordeeld door AI-modellen (en twee mensen).

Online19.04.2024

AI organiseert eigen missverkiezing: wie wordt Miss AI 2024?