Toen ChatGPT in 2022 zijn afbeeldingsgenerator DALL-E lanceerde, was dat het begin van een ware revolutie. Een jaar later konden gebruikers al afbeeldingen uploaden met de opdracht deze volledig aan te passen. Daarmee was het hek van de dam. TikTok en Instagram werden overspoeld met AI-gegenereerde afbeeldingen, die regelmatig leidden tot wereldwijde trends.
Inmiddels wordt de nieuwste generator ChatGPT-4o zoveel gebruikt dat ontwikkelaar OpenAI al moest smeken om het met zijn allen ‘wat rustiger aan te doen.’ Maar daarvoor is het inmiddels te laat: op social media zijn de bewerkte plaatjes niet meer te stuiten. In dit artikel zetten we een aantal van de meest trending AI-beelden gemaakt door ChatGPT op een rij.
Eind 2023 vonden veel volwassenen een andere vorm van entertainment dan Netflix of een online casino. Met de Yearbook-trend ontstond een van de eerste AI-gegenereerde afbeeldingen hypes op social media.
Het werd duidelijk dat veel mensen niet erg enthousiast werden als zij door hun albums met middelbare schoolfoto’s bladerden. Die zagen er immers heel anders uit dan zij zich meenden te herinneren. Die onzekere uitstraling, de totaal niet hippe bril en dat jaren 80-poedelkapsel zorgde eerder voor een golf van schaamte. In elk geval waren dit geen Instagram-waardige kiekjes waarmee je trots voor de dag kon komen.
Maar dankzij AI kon het verleden volledig worden aangepast. Toen de mogelijkheden van ChatGPT breder bekend werden, begonnen volwassenen massaal hun mooiste recente foto’s te uploaden. Deze werden voorzien van de opdracht aan ChatGPT om de afbeelding om te toveren tot een jaren 80-schoolfoto. Het bleek zelfs mogelijk om jezelf uit te dossen als cheerleader, aanvoerder van het schoolteam, of andere weergaven van onvervulde dromen.
Toen ook bekende mediapersoonlijkheden hun nieuwe yearbook-look begonnen te delen, was er geen houden meer aan. De hype hield enkele maanden aan, en stierf zelfs nooit geheel uit. Nog altijd verschijnen er AI-gegenereerde yearbook-foto’s op de socials, al is het hippe er inmiddels wel vanaf.
In dezelfde beginperiode, ten tijde dat Dall-E dé afbeeldingsgenerator van ChatGPT was, begon de Make it More-hype te ontstaan. Je kon ChatGPT een afbeelding laten genereren, en vervolgens vragen om steeds een stapje verder te gaan: make it more. Een van de eerste gebruikers vroeg om een afbeelding van een bord spicy ramen, en herhaalde daarna de vraag om het gerecht steeds pittiger te maken. Er ontstond een raamwerk van foto’s waaruit op een gegeven moment de vlammen uit het bord sloegen.
Een ander vroeg om een grote waterfles, om daarna een verzoek te doen om een steeds groter exemplaar. De fles werd langzaam groter dan de man die de fles vasthield, groeide daarna uit tot ver boven de daken en omvatte uiteindelijk het hele universum. Op social media kon je alle creaties aanschouwen: een pizza die steeds voller belegd werd of een bodybuilder die steeds gespierder werd. Je kon locatie, kleding, uitdrukking en allerlei andere kenmerken toevoegen in je beschrijving. De Make it More-trend groeide uit tot een enorme hype, totdat het zelf ook een beetje te veel van het goede werd.
Het afgelopen jaar struikelden de viral trends een beetje over elkaar. Van de Studio Ghibli AI-beelden tot van jezelf een speelgoedfiguur maken. Maar een van de leukste en recente trends is de PetToHuman-trend. Het is anno 2025 de Instagram-hit om je huisdier te transformeren in een mens. Begrijpelijk, want wie is er nu niet benieuwd hoe je trouwe hond of kip er uit gezien zou hebben als tweevoeter? Je kunt meteen vaststellen of het klopt wat vaak wordt beweerd: of mensen steeds meer op hun eigen huisdier gaan lijken.
Hoe werkt het? Je uploadt een foto van je huisdier in ChatGPT, met daarbij de vraag ‘Hoe zou mijn huisdier eruitzien als mens?’ Vervolgens wil ChatGPT nog een paar dingen weten:
Daarna zul je even geduld moeten hebben, want door de grote populariteit moeten er nogal wat foto’s worden verwerkt door de inmiddels zwaar overwerkte generator. Maar het geduld wordt beloond, en er rolt een foto van jouw huisdier uit de generator. Vervolgens kun je de foto’s delen op social media met hashtags als #DogsToHuman of #HumanizeMyPet.
Ook het omgekeerde is mogelijk. Zo kun je een foto van jezelf, je buurman of collega om laten toveren tot hond, kat of welk dier dan ook. Daarbij kun je er ook nog voor kiezen om het dier uit te dossen in de kleding uit de originele foto. Vervolgens is het altijd spannend om de foto van je collega in de gedaante van een kip op het mededelingenbord te hangen, en vervolgens af te wachten of iemand de gelijkenis opmerkt.
Of het nu gaat om een pittige kom ramen die het hele universum opslokt, een high school-versie van jezelf die je nooit was, of een kat in een driedelig pak — trending AI-beelden blijven komen en gaan, maar vervelen doen ze zelden. Eén ding is zeker: zolang ChatGPT afbeeldingen blijft genereren, blijven wij kijken, lachen en delen. De enige limiet? Onze fantasie – en misschien de servercapaciteit van OpenAI.