ChatGPT verboden door Italië wegens privacyschending

ChatGPT verboden door Italië wegens privacyschending

Vorig artikel Volgend artikel

ChatGPT is in Italië verboden. Een toezichthouder die over privacy gaat heeft besloten dat OpenAI op een onjuiste manier omgaat met het verzamelen van persoonsgegevens. Een privacyprobleem dat zo zwaar weegt, dat het hele programma in de ban wordt gedaan.

ChatGPT

ChatGPT is een online programma waarin je allerlei vragen kunt stellen die vervolgens door kunstmatige intelligentie worden beantwoord. Denk bijvoorbeeld aan kennisvragen die je ook in Triviant zou tegenkomen, of ingewikkeldere vragen zoals het plannen van een sportschema of weekendje weg. Het heeft een enorme vlucht genomen de laatste paar maanden, omdat iedereen ziet wat de potentie van kunstmatige intelligentie en/of machine learning is. Tegelijkertijd schuilen er ook veel gevaren in dit soort apps, waarvan maar weinig mensen op de hoogte zijn.

Sommige overheden voelen zich daarvoor verantwoordelijk, zoals nu blijkt in Italië. En juist een programma waar zoveel hype rondom is, valt daarbij meteen het hardst. Die wordt aangepakt. Of het in Italië nog wel mogelijk is om bijvoorbeeld de ChatGPT-mogelijkheden van Bing te gebruiken, of de My AI-assistent van Snapchat, dat is onbekend. In ieder geval is ChatGPT zelf uit den boze.

OpenAI is niet zo... open

OpenAI zou -in tegenstelling tot wat je met die naam zou verwachten- helemaal niet open zijn over welke persoonsgegevens er allemaal worden verzameld en waar die data zoal heengaat. Daarnaast mag in Italië geen ChatGPT worden gebruikt door mensen van jonger dan 13 jaar, maar dat kan helemaal niet geverifieerd worden. ChatGPT heeft namelijk geen enkele leeftijdscheck ingebouwd.

Meerdere redenen dus om voor de Italianen te besluiten dat deze innovatieve AI niet aan zijn burgers is besteed. Het gaat daarbij dus niet eens om de kracht die ChatGPT heeft, een kracht die overigens ook ter discussie is gesteld deze week (door allerlei hoogleraren en techberoemdheden). Het gaat puur om iets waar heel veel sites en apps niet goed mee omgaan: duidelijkheid verschaffen over wat er met de data gebeurt. Als het bijvoorbeeld op Amerikaanse servers terechtkomt, dan is dit tegen de regels van de EU.

Ban in Italië

Tot nu toe lijkt het echter alleen bij een ban in Italië te blijven. Wat ChatGPT daarbij in ieder geval niet heeft geholpen is het datalek dat er eerder deze maand was. De betalingsgegevens van abonnementhouders lagen op straat, naast informatie over welke vragen gebruikers zoal aan de chatbot stelden. Dat is problematisch, niet alleen voor de gebruikers, maar ook voor ChatGPT zelf. Dat moet mogelijk tot 20 miljoen euro boete betalen (of 4 procent van de jaaromzet), als het niet met verbeteringen komt. Het heeft slechts 20 dagen de tijd om zichzelf te verbeteren.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...