ACM toch nog niet klaar met Apple

ACM toch nog niet klaar met Apple

Apple kan nieuwe dwangsom verwachten

Vorig artikel Volgend artikel

Het leek min of meer voorbij, de strijd tussen Apple en de ACM over de alternatieve betaalmogelijkheden in datingapps van Nederlandse ontwikkelaars. Apple spartelde maandenlang flink tegen en moest de nodige boetegelden (dwangsommen) ophoesten. Maar uiteindelijk ging de techgigant toch overstag en kwam het met een aangekondigde aanpassing van het beleid die ook, na diverse eerdere pogingen, de ACM kon bekoren.

ACM toch nog niet helemaal tevreden

De Autoriteit Consument & Markt hield daarbij wel nog een slag om de arm. Men moest het voorstel van Apple eerst nog nauwkeurig bestuderen. Dat loopt nog, maar volgens een woordvoerder van de ACM blijkt uit die bestudering dat de oplossing die Apple aanbiedt toch nog niet helemaal is wat de ACM voor ogen heeft. Dat meldt Tweakers op basis van een gesprek met de betreffende ACM woordvoerder.

Wat betekent dat dan? Nou, omdat Apple zich volgens de ACM toch nog niet conformeert aan de regels die de autoriteit opgelegd heeft, wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe sanctie tegen de techgigant, inclusief nieuwe dwangsommen die opgelegd (kunnen) gaan worden als Apple blijft weigeren zich volledig te conformeren aan de ACM-eisen. De kans bestaat dat die dwangsommen hoger zullen zijn dan voorheen.

Wanneer Apple ‘post’ van de ACM mag verwachten is nog niet bekend. De woordvoerder zegt tegenover Tweakers wel dat die vervolgstappen ‘binnen enkele weken’ bekendgemaakt zullen worden.

Geen echt grote verrassing

Dat de ACM toch nog niet klaar is met Apple is eigenlijk geen hele grote verrassing. Vlak nadat Apple haar laatste voorstel voor het aanpassen van de betaalmethoden had gepresenteerd liet de autoriteit al doorschemeren, ondanks een redelijk positieve eerste reactie, dat Apple de ontwikkelaars van datingapps die alternatieve betaalmethoden willen introduceren op bepaalde punten nog steeds blijft ‘tegenwerken’.

Met name de 27 procent commissie schoot zowel bij ontwikkelaars als de ACM in het verkeerde keelgat. Provisie die volgens Apple nodig is om de alternatieve betaalmethoden veilig te kunnen houden. Daarvoor is volgens de fabrikant extra geld nodig omdat die betaalmethoden niet onder de directe controle van Apple vallen. Wordt nog altijd vervolgd dus…

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...