Nieuws04.11.2019

Microsoft Japan deed experiment met 4-daagse werkweek


En zag productiviteit enorm stijgen

Je hoeft er bij Jack Ma van Alibaba niet mee aan te komen, een 4-daagse werkweek. De miljardair gelooft in veel en hard werken en ziet het liefst dat zijn personeel 72 uur per week werkt. Dat is anders bij Microsoft in Japan. Zij experimenteerden met een 4-daagse werkweek en met succes. De productiviteit van werknemers bleek met maar liefst 40 procent te zijn toegenomen.

Alle medewerkers deden mee

Het experiment van Microsoft in Japan vond plaats in augustus dit jaar. Tijdens deze hele maand kregen alle 2300 werknemers 5 vrijdagen vrij, zonder dat er op hun salaris werd gekort of vakantiedagen werden afgenomen. Het project kreeg de naam ‘Work-Life Choice Challenge Summer 2019′. Daarnaast is de Japanse tak van Microsoft van plan om gezinsvakanties en bijscholing van werknemers te vergoeden tot een bedrag van maximaal 100.000 Yen (zo’n € 830).

Efficiënter omgaan met tijd

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de werknemers bij Microsoft Japan veel efficiënter omgaan met hun tijd tijdens een 4-daagse werkweek. Vergaderingen werden ingekort of op afstand georganiseerd zodat er minder woon-werkverkeer plaats hoefde te vinden. De productiviteit nam toe met zo’n 40 procent. Bovendien werd er door de medewerkers ongeveer 25 procent minder vrij genomen.

En een bijkomend voordeel: omdat de kantoren van Microsoft Japan in augustus 5 dagen dicht waren, daalde het elektriciteitsverbruik met 23,1 procent en werden er minder documenten uitgeprint. Een kortere werkweek kan dus een positief effect hebben op zowel de medewerkers als het bedrijf én het milieu.

Voordelen 4-daagse werkweek

Ook de medewerkers hebben de proef positief ervaren. Ruim 92 procent gaf aan dat ze de 4-daagse werkweek kunnen waarderen. Alleen medewerkers in klantgerichte functies gaven aan dat het soms lastig was het werk los te laten op vrijdag omdat de rest van de werkende wereld wel doordraait.

Het experiment van Microsoft Japan staat niet op zich. In Nieuw-Zeeland stapte het bedrijf Perpetual Guadian in 2018 over op een permanente 2-daagse werkweek en zag de productiviteit met maar liefst 20 procent toenemen. Uiteraard ervaren de Nieuw-Zeelandse werknemers een veel betere balans tussen hun werk- en privéleven.

Andere bedrijven die hiermee experimenteren ervaren in alle gevallen ook een toename van de productiviteit. Soms blijkt het nog een uitdaging om bereikbaar te blijven en wordt ervoor gekozen om de vrije dagen op te splitsen.

Productiviteit heeft niet altijd een link met aantal gewerkte uren

Zou het einde van de 5-daagse standaard werkweek in zicht zijn? Mijn persoonlijke ervaring is dat productiviteit grotendeels los staat van het aantal uren dat een medewerker aanwezig is op kantoor. Ik heb verschillende voorbeelden gezien van medewerkers die op hun werkplek aanwezig zijn, maar toch weinig werk verzetten. Daarom geloof ik zelf zo niet in een 9-tot-5 structuur. In ieder geval niet als het gaat om productief en gefocust werken. Het is toch enorm lastig om je 8 uur per dag achter elkaar te kunnen focussen? En dat dan ook nog 5 dagen per week?

Eigen werktijden bepalen

Nu heb ik de luxe om zelf mijn werktijden te kunnen bepalen, maar dat blijkt voor mij wel heel goed te werken. Ik werk op de momenten waarop ik zelf het meest gefocust ben, maak elke dag een planning en als ik me niet meer kan concentreren, dan ga ik iets anders doen. Soms betekent dit dat ik stop met werken voor die dag, soms ga ik later weer verder. En omdat ik als tekstschrijver overal en op ieder moment kan werken, vind ik het ook prima om op zaterdag of zondag m’n laptop open te klappen.

Dit is natuurlijk mijn eigen ervaring zonder wetenschappelijke basis, maar ik denk vooral dat het goed werkt als veel werkgevers zich richten op de output in plaats van de input.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Microsoft

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Microsoft is van plan om een virtuele chatbot aan zijn Xbox-gameconsole toe te voegen. Het gaat dan om een chatbot die door middel van kunstmatige intelligentie helpt bij de klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan vragen d...

Gaming05.04.2024

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Het is al 29 jaar geleden dat Microsoft met Bob kwam. Niet de bewust onbeschonken bestuurder, maar een gebruikersomgeving die was bedoeld om mensen die zich niet zo comfortabel voelden bij het gebruiken van een computer...

Technology01.04.2024

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Veel mensen adviseren ertegen, maar Microsoft gaat het toch doen: Office en Teams scheiden. Het komt dan met een nieuwe versie van Microsoft 365 en Office 365 waarbij Teams er niet meer bij zit. Microsoft doet dat echter...

Marketing01.04.2024

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

De zwarte Xbox Series X kennen we: maar Microsoft schijnt ook een witte variant in de maak te hebben. Het apparaat is nagenoeg identiek aan de zwarte, maar komt behalve in een andere kleur ook zonder disc drive. Xbox Ser...

Gaming28.03.2024

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?