Nieuws01.03.2019

7 x voeding die je productiever maakt


Als het lunchpauze is terwijl je nog genoeg werk te doen hebt, is uitgebreid lunchen misschien het laatste waar je aan denkt. Mogelijk schuif je achter je pc even snel een boterham met kaas naar binnen. Toch zijn er betere lunchopties te bedenken als je ook ’s middags productief wilt zijn.

1. Zalm

Zalm is dé perfecte lunch voor een betere productiviteit. De vis staat namelijk bol van de omega 3-vetzuren. Deze ondersteunen de werking van je hersenen, waardoor je je beter kunt focussen.

Kies een lekkere salade met zalm als lunch, of beleg rijsttafels rijkelijk met plakjes gerookte zalm en hüttenkäse of avocado. Als je thuis werkt, kun je zelfs een mootje zalm bakken voor de lunch. Dat kost niet eens veel tijd. Met een groene salade erbij heb je een fantastisch lunchgerecht.

2. Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn rijk aan magnesium, een mineraal dat helpt om kalm te blijven als je veel te doen hebt. Zo kun je je beter focussen op je werk. Maar pompoenpitten hebben nog iets in petto voor een betere productiviteit.

De pitjes zitten vol gezonde eiwitten en vetten, die je lange tijd een verzadigd gevoel geven. Ook dat helpt mee om je langere tijd goed te kunnen concentreren op je werk.

Pompoenpitten smaken heerlijk over een salade en zelf in je soep. Je kunt ze eventueel nog even roosteren voordat je ze aan je lunchgerecht toevoegt. Dan krijgen ze een nog rijkere smaak.

3. Amandelen

Naast pitten zijn noten ook een goede keuze als je je productiviteit wilt vergroten. Vooral amandelen helpen je daarbij, want deze noten bevatten het mineraal koper. Dit draagt bij aan een goede hersenfunctie.

De gezonde vetten en vezels in amandelen zorgen ervoor dat je verzadigd blijft tot de volgende maaltijd. Zo kun jij je lekker lang concentreren op je werk, zonder gestoord te worden door een knorrende maag.

Amandelen kun je over een salade strooien, maar je kunt er ook gezonde repen van maken. Met amandelmeel kun je zelfs crackers en brood maken. Probeer het eens en geef je brein een boost met een gezonde ‘brood’lunch!

4. Bosvruchten

Bosvruchten zijn niet alleen heerlijk. Ook je brein is er dol op. De gezonde vruchtjes zijn namelijk rijk aan antioxidanten, die je hersencellen beschermen tegen vrije radicalen. Bovendien bevatten ze net genoeg suiker om je brein te voeden, zonder je suikerspiegel te laten pieken. Daardoor heb jij geen last van een suikercrash als je bosbessen of aardbeien eet.

Bosvruchten zijn heerlijk door een salade, in een smoothie of over gezonde pannenkoekjes. Ze doen het ook goed in combinatie met Griekse yoghurt, dus maak er gerust een lunchtoetje van. Combineer ze ook eens met amandelen voor een échte brainpower lunch.

5. Groene bladgroenten

Groene bladgroenten, zoals spinazie, zijn niet alleen heerlijk als basis voor een maaltijdsalade of als bijgerecht. Ze bevatten verschillende B-vitamines, die je energiepeil opkrikken. Zo heb je geen last van een energiedip na je lunch!

6. Hartige havermout

Het klinkt misschien gek: havermout als lunch. Toch is dit het proberen waard. Haver bevat namelijk B-vitamines, vezels en gezonde koolhydraten. Daardoor zorgt dit graan voor een goede concentratie en een geleidelijke stroom van energie in plaats van een plotselinge energiepiek.

Met havermout als lunch heb je ook geen last van een dip aan het einde van de middag. Eet dus vooral eens hartige havermout tussen de middag. Je hoeft het graan maar kort te koken of je kunt het meenemen in een thermosbakje.

7. Avocado

Avocado ondersteunt je productiviteit op verschillende manieren en mag dus eigenlijk niet ontbreken tijdens je lunch. Voor een vrucht bevat avocado enorm veel eiwitten en vetten, die je lange tijd een verzadigd gevoel geven.

De B-vitamines in avocado zijn vooral goed voor je geheugen en concentratie. Met zijn romige vruchtvlees is avocado bovendien een heerlijke vrucht om te eten.

Wat eet jij voor meer productiviteit? Deel het hieronder in de reacties! Wil je meer lezen over een betere productiviteit, bekijk dan dit artikel.

Deze blogpost is geschreven door Health blogger Annemiek van Puur Figuur. Kijk hier voor meer informatie over gezonde voeding en beweging.

Verder lezen over Food

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

HelloFresh is een populaire maaltijd bezorgservice, vooral bij werkende millennials. Elke week een doos met een aantal kant en klare ingrediënten en de bijbehorende recepten. Kruiden, zoals zout en peper, moet je zelf t...

Nieuws19.09.2023

HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

Iets meer dan twee jaar geleden besloot Volkswagen dat het tijd was om de bedrijfskantine van het bedrijf te ontdoen van vlees. Een van de populairste lunchsnacks wat nota bene de Volkswagen Curryworst. Inderdaad, een wu...

Nieuws31.08.2023

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

Sta je graag in de keuken en kun je ook nog eens goed koken? Dan droom je er misschien van om een eigen restaurant te beginnen. Een spannende onderneming, zeker als je nog niet eerder voor jezelf gewerkt hebt. Voordat je...

DC Business03.07.2023

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

Barbecueën kan heel goed vegetarisch, maar traditioneel gezien wordt deze vorm van koken gezien als het summum voor vleeseters. Kijk bijvoorbeeld maar naar een Netflix-serie als Barbecue Showdown. Maar wat die koks als...

Lifestyle28.06.2023

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots

Als liefhebber van whisky, en dan bedoel ik wel het échte goede ‘spul’, is Schotland natuurlijk dé place to be. Welnu, onlangs was ik op bezoek bij The GlenDronach. Een kleine distilleerderij in de East-Highlands,...

Nieuws20.06.2023

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots