Technology14.05.2019

Japan onthult snelste kogeltrein


Met 400 kilometer per uur over het spoor

Met een neus van maar liefst 22 meter lang is het nieuwste model Shinkansen (bullet train / kogeltrein) uit Japan een bijzondere verschijning. De snelheid waarmee de trein zichzelf kan verplaatsen? 400 kilometer per uur. Even ter vergelijking, de Thalys rijdt in Nederland zo’n 160 kilometer per uur (en kan in Frankrijk op speciale trajecten maximaal 320 kilometer per uur rijden).

De Alfa-X is de naam van deze nieuwe trein en heeft 10 elektrische wagons gemaakt door Kawasaki Heavy Industries en Hitachi. De neus van de trein is niet om esthetische redenen zo ontzettend lang gemaakt, maar om aerodynamische redenen. Op deze manier moet de trein beter met de hoge snelheden om kunnen gaan, de druk en geluiden worden verminderd op het moment dat de trein door een tunnel gaat.

Naast dat de trein getest wordt met deze 22 meter lange neus, wordt er ook een prototype met een neus van ‘slechts’ 16 meter getest. Druk en geluidsniveaus worden getest van beide neuzen, om er achter te komen wat het meest passende design is voor de trein.

Een aantal high-tech features van de trein:

  • Vibratie en temperatuur sensoren.
  • Naast gewone remmen ook remmen op het dak van de trein.
  • Magnetische platen naast de rails om de trein af te laten remmen.
  • Speciale onderdelen om de impact van eventuele aardbeving trillingen te reduceren.

Het testen van de trein is deze week begonnen tussen de steden Aomori en Sendai (Japan), dit zal nog zeker drie jaar in beslag nemen. Pas over elf jaar, in 2030, wordt de trein naar verwachting in het spoorboekje opgenomen.

Het is dan niet de snelste trein ter wereld, in China rijdt in de buurt van Shanghai al een aantal jaar een trein die snelheden boven de 400 kilometer per uur haalt, de Shanghai Maglev. Deze trein ontwikkeld door Siemens en ThyssenKrupp ziet er wel wat minder indrukwekkend uit. Ook is China bezig met het ontwikkelen van een trein die snelheden van maar liefst 600 (!!!) kilometer per uur haalt.

Verder lezen over Technology

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De grootste slimme stad ter wereld ligt straks in... Griekenland. Bij Athene wordt gewerkt aan deze bijzondere plaats. Dit houdt het in.

Technology07.05.2024

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

In de taxi, in de trein of in de kroeg: het zijn typisch plekken waar mensen hun smartphone vergeten. Iets te veel gedronken, een gladde zitting, donker, het zijn allemaal redenen waardoor je je smartphone nog sneller ui...

Technology09.04.2024

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

Wanneer je een televisie wilt aanschaffen, dan zijn er veel overpeinzingen. Eén van de belangrijkste overwegingen is het type scherm. Daarin kun je steeds meer keuzes maken en er komen daarbij veel afkortingen je kant o...

Gadgets11.03.2024

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led