Technology02.11.2016

Snelste trein ter wereld: 600 kilometer per uur


China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) is bezig met een plan om de snelste trein ter wereld te bouwen. De trein moet 600 kilometer per uur gaan rijden. Dat meldt The Verge.

Het bedrijf werkt aan een bescheiden concept dat 200 kilometer per uur zou gaan op een traject van 5 kilometer. Als alles succesvol verloopt, is het plan om een spoor van ruim 19.000 kilometer aan te leggen.

De trein kan zo’n hoge snelheid behalen, omdat hij door magnetisme boven het spoor zweeft. In plaats van metalen wielen die op een metalen rails rijden, zweeft deze maglev-trein in de lucht.

Geen nieuwe techniek

De techniek die wordt gebruikt is niet nieuw. Naast de Shanghai Maglev, die al operationeel is in China, heeft Japan ook al zijn eigen maglev-trein ontwikkeld die een snelheid van 589 kilometer per uur haalt.

De US Air Force heeft op dit moment een record met de maglev-techniek: een snelheid van 1.018 kilometer per uur. Ze vuurden een slee af die aangedreven was met een raket en de slee ging in twee seconden over zeven voetbalvelden. Bizar! De snelste operationele trein is nog steeds de Shanghai Maglev, die een snelheid van 430 kilometer haalt.

CRRC is niet alleen verantwoordelijk voor de hogesnelheidstreinen in China. Ze hebben ook projecten lopen in Engeland, Mexico, Thailand en in andere landen.

Photocredit: © Wei-Hung Chua / Flickr