Nieuws22.04.2023

Earth Day: 15 opzienbarende feitjes over de aarde


Het is vandaag Earth Day, een initiatief in 1970 gestart door een senator uit het Amerikaanse Wisconsin. Die zag al in dat zorgen voor het milieu hoog op de agenda moest. Niet zonder resultaat. Het is niet alleen een dag waarop we elk jaar nog steeds extra aandacht schenken aan onze planeet, het heeft er onder andere voor gezorgd dat de Clean Water Act en de Endangered Species Act realiteit werden. Wil je weten waarom onze aarde zo bijzonder is? Dit zijn 15 opmerkelijke feitjes over onze planeet.

Blauwe planeet

1. Jupiter, Mars, Venus, Saturnus, Neptunus, Uranus… Aarde is de enige planeet in ons zonnestelsel die niet is vernoemd naar een Griekse of Romeinse God.

2. De rotatie van de aarde (zijn draaisnelheid) gaat steeds langzamer. Het gaat maar 17 milliseconden per honderd jaar langzamer en dat betekent dat we pas over 140 miljoen jaar een uur extra in de dag hebben, maar toch, we remmen blijkbaar af.

3. Aarde wordt ook wel de blauwe planeet genoemd. Dat komt omdat we enorm veel water op aarde hebben. Dat zou je niet zeggen op het flinke bebouwde vasteland, maar 70 procent van de aardbol is bedekt met water. 3 procent van dat water is zoet, 97 procent is zout. 2 procent van dat zoete water is bevroren binnen ijsschotsen en gletsjers.

Eerste foto vanuit de ruimte

4. Qua materiaal bestaat de planeet uit 32,1 procent ijzer, 30,1 procent zuurstof, 15,1 procent silicone en 13,9 procent magnesium. Vooral de kern van de aarde bevat heel veel ijzer.

5. Azië beslaat 30 procent van de hele aarde. Dat terwijl er gemiddeld veel meer mensen wonen: 60 procent van de wereldpopulatie leeft in Azië.

6. De eerste foto van aarde vanuit de ruimte werd genomen in 1946. Een weersatelliet maakte de foto. De betere, ‘eerste’ foto van aarde was waarschijnlijk die door NASA’s ATS-III satelliet in 1967, want die was in kleur en toonde de volledige aarde.

Opwarming van de aarde

7. De diameter van aarde is 12.713 kilometer, maar dieper dan 12 kilometer hebben we nooit kunnen boren.

8. De opwarming van de aarde is vooral merkbaar in de oceaan. Zoals we laatst al schreven heeft veel koraal en zeeleven te lijden onder de verandering van het klimaat. We zien er op het vasteland ook wel wat van, maar de zee heeft er op dit moment het meest last van (met indirect wederom ook weer de mens).

10. Elke winter weer vallen er 1 biljoen biljoen sneeuwvlokken uit de lucht ((1.000.000.000. 000. 000.000. 000.000 stuks maar liefst).

99% uitgestorven

11. We reizen op 107.182 kilometer per uur om de zon heen. Daarnaast draaien we ook nog eens om die hete brij heen. En ergens is dat ook letterlijk en figuurlijk, als we kijken naar de opwarming van de aarde en hoe lang het voor sommige bedrijven duurt om daar iets aan te doen.

12. De aarde vangt dagelijks tussen de 100 en 300 ton kosmische stof op. Dit komt bijvoorbeeld van planetoïden. Eigenlijk zijn het een soort micrometeorieten (die ook nog eens tienduizenden kilometers per uur kunnen gaan).

13. De maan roteert net zo snel als de aarde, waardoor we altijd dezelfde kant van de maan zien. Het is de natuurlijke satelliet van de aarde die onder andere eb en vloed regelt.

14. 99 procent van alle diersoorten die we ooit hebben gekend op de aarde, is nu uitgestorven.

15. De kern van de aarde is tussen de 5400 en 600 graden Celsius.

Zelf in actie komen op Earth Day

Wil je zelf in actie komen, deze Earth Day? Dat kan heel makkelijk. Pak een vuilniszak en ga op het strand struinen naar plastic en ander vuil dat er niet thuishoort. Plant een boom of bloemen om insecten blij te maken. Koop één tas en zorg dat je die altijd bij je hebt om boodschappen te doen, om met jezelf de uitdaging aan te gaan nooit een plastic tasje te gebruiken.

Eet minder vlees en vis, koop vaker verpakkingsvrije producten en pak wat vaker de fiets, in plaats van de auto. Als je ook nog regelmatig naar de markt gaat en papierloos gaat werken, dan help je de aarde al een heleboel (en waarschijnlijk zal je merken: jezelf uiteindelijk ook). Happy Earth Day!

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Duurzaam

Er valt in 2027 waarschijnlijk een groot voordeel van zonnepanelen weg

De salderingsregeling van zonnepanelen gaat veranderen. Althans, als het huidige kabinet zijn zin krijgt. Dat betekent een voordeel minder voor mensen met zonnepanelen.

Technology17.05.2024

Er valt in 2027 waarschijnlijk een groot voordeel van zonnepanelen weg

Het belang van goede woning isolatie

Een goed geïsoleerde woning houdt niet alleen de warmte in de winter binnen en buiten in de zomer, maar het verlaagt ook de energiekosten.

Lifestyle15.05.2024

Het belang van goede woning isolatie

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om d...

Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Verder lezen over Google Earth

​Google Earth Timelapse toont veranderende wereld van 1984-2022

In een nieuwe reeks Google Earth Timelapse-video’s is te zien hoe onze aarde is veranderd in de afgelopen jaren. Je kunt de wereld bekijken tussen 1984 en 2022. Eerder was dat slechts beschikbaar tot 2000. Nu zijn daar...

Search05.04.2023

​Google Earth Timelapse toont veranderende wereld van 1984-2022

Update Google Earth: Timelapse laat je de wereld zien veranderen

Er is een mega update van Google Earth. De grootste update van Google Earth sinds 2017. Het is nu mogelijk om onze planeet in een tijdsdimensie te zien. Hoe vet is dat! Met Timelapse in Google Earth zijn 24 miljoen satel...

Online19.04.2021

Update Google Earth: Timelapse laat je de wereld zien veranderen

​Google Maps brengt woonlocaties 98% van de wereldbevolking in kaart

Je hebt vast wel eens een Google Street View-auto zien rijden, ook al staat jouw straat allang op Google Maps. Google blijft Maps uitbreiden en doet dat met veel meer dan de auto’s alleen. Ook sattelietfoto’s worden...

Search14.12.2019

​Google Maps brengt woonlocaties 98% van de wereldbevolking in kaart

Google Earth Live: kijk real time naar bruine beren in Alaska

Google Earth kreeg in april van dit jaar een flinke update, met een compleet redesign en 3D-view. Ook nieuw is de tool Voyager, waarmee je - puur ter inspiratie - rondleidingen over de planeet kunt krijgen. Daar zitten o...

Online06.07.2017

Google Earth Live: kijk real time naar bruine beren in Alaska

Dit is de nieuwe Google Earth: redesign en 3D-view

Google had al aangekondigd dat ze vandaag met nieuws zouden komen over Google Earth, en is inmiddels is bekend wat dat dan precies is. Vanmorgen was Google Earth dan ook even offline, omdat ze de nieuwe versie aan het kl...

Online18.04.2017

Dit is de nieuwe Google Earth: redesign en 3D-view

Een flinke update voor Google Earth?

Google gaat volgende week dinsdag, 18 april, een grote nieuwe update aankondigen van Google Earth. Het bedrijf heeft een persuitnodiging verstuurd voor een media event dat die dag gehouden zal worden waarbij het de “ne...

Online15.04.2017

Een flinke update voor Google Earth?

Zie Google Earth nu ook in VR met de Vive

Google Earth was tien jaar geleden een fantastische app die zo goed als iedereen wel een keer gebruikt of gezien heeft, al was het maar om te kijken of je huis er goed opstond. De kwaliteit is door de jaren heen steeds b...

Nieuws19.11.2016

Zie Google Earth nu ook in VR met de Vive

12 plekken die je niet mag zien van Google Earth

Google Earth heeft z'n voor- en nadelen. Het geeft de mogelijkheid om bepaalde 'schatten' van de aarde te spotten zonder hier zelf naartoe te hoeven. Maar Google Earth geeft ook jouw eigen huis en bezittingen weer aan de...

Technology23.04.2014

12 plekken die je niet mag zien van Google Earth