Google zoekt je hulp bij zijn AI-onderzoek naar koraalriffen

Google zoekt je hulp bij zijn AI-onderzoek naar koraalriffen

Dit is wat jij kan doen

Vorig artikel Volgend artikel

Google start een grootschalig onderzoek naar koraalriffen en heeft daarbij zoveel mogelijk hulp nodig. Het gebruikt kunstmatige intelligentie om het onderzoek te verrichten, gecombineerd met input van zoveel mogelijk mensen. Het onderzoek is gebaseerd op geluid en het idee is dat mensen naar koraalriffen gaan luisteren. Ja, luisteren.

Koraal

Calling in our Corals

Het onderzoek ‘Calling in our Corals’ en Google heeft om dit te ondersteunen hydrofoons geplaatst in 10 koraalriffen. Nu denk je dan misschien meteen aan het Great Barrier Reef in Australië en andere verre bestemmingen, maar wist je dat er ook hydrofoons zijn geplaatst in België? De hydrofoons zijn een soort watermicrofoons die geluiden kunnen opnemen van het zeeleven. Ze zijn onder andere geplaatst in België, Zweden, Indonesië, Australië, Panama en de Filipijnen.

Waarom je het geluid zou opnemen, dat heeft alles te maken met koraal zelf. Gezonde koraalriffen blijken namelijk volop geluid te maken: het geluid is zelfs essentieel voor jong koraal om te groeien. Wordt er te veel gevist, of zijn ze beschadigd, dan worden ze stil. Dat heeft alles te maken met dat koraal ook vissen nodig heeft om te floreren. Is het dus stil, dan hebben we een probleem.

Luisteren naar koraal

Je hoeft om mee te werken aan dit project zeker niet naar Austalië af te reizen (helaas): je kunt het gewoon thuis doen of in de trein, op de fiets, op kantoor. Wat je moet doen is visgeluiden identificeren uit de geluidsopnames. Je kunt online een training volgen om die visgeluiden te leren herkennen (spoiler: het is niet BLUB). Je luistert vervolgens naar opnamen van 30 seconden van het koraalrif en je klikt wanneer er een vis te horen is (op de plek wanneer de vis te horen is).

Kunstmatige intelligentie speelt ook een rol in dit onderzoek: je helpt door de visgeluiden door te geven namelijk bij een dataset waarmee AI kan worden getraind om meer informatie te krijgen over het ecosysteem van koraalriffen. Zo kan de AI de boel monitoren en kunnen we actie ondernemen om te zorgen dat het geluid weer terugkomt in het koraal, zodat het weer kan groeien en kan bloeien en weer een interessante plek wordt voor vissen om te wonen en te leven.

Koraal is niet alleen belangrijk voor vissen. Koraalriffen beschermen ons tegen stormen en golfslagen, naast dat het qua toerisme enorm tof is om naar een koraalrif te duiken of te snorkelen en te beseffen hoe prachtig de zee is. Ook hebben lokale gemeenschappen baat bij de vissen in koraalriffen, die ze (op duurzame manier) kunnen vangen en eten. Koraalriffen zijn de grootste ecosystemen ter wereld en die moeten behouden blijven. Dit onderzoek kan daarbij helpen, en het kost je niet eens zo heel veel tijd om burgeronderzoeker te worden. Luisterze!

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...