China weert Tesla’s in de buurt van ‘partijcongres’

China weert Tesla’s in de buurt van ‘partijcongres’

Chinezen vrezen de '007 Tesla'

Vorig artikel Volgend artikel

Slecht nieuws voor Tesla-rijders in China. Zij mogen in juli en augustus met hun Amerikaanse elektrische bolide niet naar de regio van Beidaihe. In die periode staat in de Chinese badplaats het jaarlijkse zomercongres van partijbonzen gepland. De maatregel om Tesla’s te weren is genomen door de Chinese overheid uit angst voor mogelijke spionage, zo meldt Reuters dat met diverse bronnen sprak die uiteraard verder anoniem wensen te blijven.

China bang voor een ‘007 Tesla’

De Chinezen zijn met name bang dat de camera’s van een Tesla gebruikt kunnen worden om zaken te filmen, en door te spelen aan inlichtingendiensten. Ze vrezen dus de ‘007 Tesla’ ;) Het heeft wel iets weg van de Amerikaanse, en inmiddels ook wereldwijde, paniek rondom spionage via (mobiele) netwerken en slimme apparaten die afkomstig zijn uit China, en Huawei in het bijzonder. Payback? Zou kunnen.

Het is overigens niet de eerste keer dat Tesla’s verboden worden in de buurt van Chinese politici. Enkele weken geleden werden de Amerikaanse EV’s al een keer geweerd uit het centrum van Chengdu toen de Chinese president Xi Jingping daar een bezoek bracht. Vorig jaar werd al bekend dat Telsa’s ook niet meer welkom zijn in (de buurt van) militaire installaties in China. Ook toen werd spionage via de camera’s als voornaamste reden genoemd.

Musk: 'wij spioneren niet'

Uiteraard roept Elon Musk in een reactie, net als vorig jaar, dat de technologie van zijn auto’s, zowel de camera’s als de verbindingen, nooit gebruikt worden om te spioneren. Niet in China en ook niet in andere landen. Daarnaast verzekert hij de Chinezen ook dat alle voertuigdata data die een ‘Chinese Tesla’ verzameld, in China opgeslagen wordt en het land dus niet verlaat.

Het feit dat Tesla’s op steeds meer plekken in China niet meer mogen rijden is niet officieel bekend gemaakt. Het meest recente voorbeeld, in Beidahe, kwam aan het licht omdat Tesla-rijders in China zich op social media verbaasd uitlieten over het feit dat ze door de lokale politie tegengehouden werden omdat ze bepaalde wegen en wijken niet meer in mochten met hun Amerikaanse EV.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...