Musk: 'Tesla's niet gebruikt om te spioneren in China'

Musk: 'Tesla's niet gebruikt om te spioneren in China'

Vorig artikel Volgend artikel

Elon Musk, de baas van Tesla zegt dat hij zijn bedrijf sluit als zijn voertuigen zouden worden gebruikt voor het bespioneren van China.

Dit statement maakt hij naar aanleiding van berichten dat het Chinese leger Tesla-auto's uit zijn faciliteiten had verbannen, schrijft de BBC. China die moeilijk doet over iets of iemand bespioneren? De wereld op z'n kop! Want als er een regime is dat op regelmatige basis haar inwoners bespioneert dan is het China wel.

Leger van China is bezorgd

Het leger had bezorgdheid geuit over de gegevens die werden verzameld door camera's die in de auto's waren geïnstalleerd. China is Tesla's grootste markt na de VS, goed voor ongeveer een kwart van de wereldwijde verkoop van het bedrijf in 2020.

Zaterdag zei Musk dat als een bedrijf zich bezighoudt met het bespioneren van een buitenlandse regering, 'de negatieve effecten voor dat bedrijf buitengewoon slecht zouden zijn', schrijft de BBC.

Er is al lang onrust over de aanwezigheid van grote Amerikaanse bedrijven die actief zijn in China en vice versa. De betrekkingen tussen China en de VS - de twee grootste economieën ter wereld - staan al jaren onder druk.

China (ook) niet helemaal zuiver

Vorige week vlogen hoge functionarissen uit beide landen elkaar nog in de haren. Musk wil dat de twee landen goed met elkaar omgaan want dat is goed voor de winst van Tesla.

China heeft moeite met de vrijheid van meningsuiting gezien het feit dat ze overhoop liggen met nogal wat bedrijven. China wil bijvoorbeeld Clubhouse blokkeren en aan de andere kant ligt het Chinese videoplatform TikTok onder vuur in Amerika omdat ze informatie zouden doorspelen naar de Chinese regering. Vorig jaar dreigde voormalig president Donald Trump TikTok in de VS te verbieden. De nieuwe president Biden 'pauzeert' het verbod op TikTok in Amerika.

China is 's werelds grootste automarkt en de regering heeft de acceptatie van elektrische voertuigen sterk gepromoot. Door deze vraag maakte Tesla in 2020 een winst van 721 miljoen dollar.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...