China wil Clubhouse blokkeren

China wil Clubhouse blokkeren

Vrijheid van meningsuiting weer onder druk

Vorig artikel Volgend artikel

China is weer op alle mogelijke manieren bezig om de vrijheid van meningsuiting van de inwoners te beperken. Nu richt het haar pijlen op de nieuwe social media app, Clubhouse. De Chinese overheid probeert de toegang tot de app te blokkeren.

Daarom zijn de ontwikkelaars van de app van plan om extra codering toe te voegen om te voorkomen dat er contact kan worden gemaakt met servers in China. Dat doen ze op advies van de Amerikaanse Universiteit Stanford.

Onderzoek en advies universiteit moet helpen

De onderzoekers van Stanford hebben kwetsbaarheden in de infrastructuur van de app gevonden. In het onderzoek staat ook dat de onderzoekers denken dat de Chinese overheid (nog niet) bij de audio kan die gebruikers in Clubhouse versturen. 'Zolang de audio op Amerikaanse servers staat, kan China er niet aankomen', zeggen de onderzoekers.

Wat veel zorgen baart volgens de onderzoekers is dat het in Shanghai gevestigde bedrijf Agora de back-endinfrastructuur maakt voor de app. Clubhouse heeft nog geen end-to-end encryptie en dat is een probleem vinden de onderzoekers.

Ze hebben metadata gevonden in de app die werd doorgestuurd naar servers waarvan ze denken dat ze gehost worden in China.

Aangezien Agora dus een Chinees bedrijf is, zou het bedrijf wettelijk verplicht zijn om de Chinese regering te helpen bij het lokaliseren en opslaan van audioberichten als de autoriteiten dat willen. Zeer verontrustend dus voor Chinese gebruikers van Clubhouse. En weer een voorbeeld van hoe China continu bezig is om de vrijheid van meningsuiting van de inwoners te beperken.

william-krause-2gzn9qRw8wI-unsplash
Clubhouse app. Foto: William Krause on Unsplash.

Clubhouse is de nieuwste social media app

Eind januari schreven wij al over het nieuwe fenomeen in social media land. Omdat de app zich compleet richt op audio, is het alleen al daarom uniek. En dat is ook de reden waarom wij verwachten dat in ieder geval veel mensen nieuwsgierig worden naar het nieuwste social media platform.

Clubhouse is alleen beschikbaar voor iPhones en staat niet in de lokale App Store, maar Chinezen kunnen de app toch downloaden door hun regio-instellingen aan te passen.

Clubhouse is een live-audio-app voor alleen iOS, die populair is geworden bij velen in Silicon Valley, waaronder Tesla CEO Elon Musk.

[Foto: Dmitry Mashkin on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...