Apple onder vuur voor Apple Pay ‘monopolie’

Apple onder vuur voor Apple Pay ‘monopolie’

Vorig artikel Volgend artikel

Na Epic en, in Nederland, de dating-apps, kan Apple haar borst weer nat maken voor een volgende ‘betaal-zaak’. In de VS, zo meldt Bloomberg, is een class action rechtszaak in de maak tegen het contactloze betaalsysteem van de tech-gigant, Apple Pay.

Apple Pay monopolie

De eisers claimen dat Apple haar monopolie positie op contactloze betalingen via de iPhone uitbuit. Apple Pay is namelijk het enige systeem dat gebruik mag maken van het NFC-systeem voor contactloos betalen van Apple. Banken en creditcardmaatschappijen worden zo gedwongen om de tech-gigant te betalen voor het koppelen en gebruik van hun betaalkaarten. Daarmee zou Apple zo’n 1 miljard dollar per jaar verdienen. Bij Android krijgen aanbieders van betaaldiensten wél toegang tot het NFC-betaalsysteem.

In de rechtszaak wordt Apple verweten dat het de antitrustwet schendt door Apple Pay zo te maken dat het de enige dienst is die NFC-betalingen kan uitvoeren op zijn iPhones, iPads en Apple Watches. Daarnaast stellen de eisers ook dat Apple betaaldiensten verhinderd de kosten die zij aan Apple moeten afdragen aan klanten door te berekenen. Daardoor hebben iPhone-bezitters geen prikkel om eengoedkopere betaalmethode te zoeken.

Ook de EU maakt zich zorgen

Ook de EU maakt zich zorgen over de monopolie positie van Apple inzake NFC-betalingen. De Europese commissie maakte daarom onlangs bezwaar tegen het feit dat externe ontwikkelaars het NFC-systeem van de iPhone niet kunnen gebruiken voor betalingen. Die beperkingen zouden leiden tot "minder innovatie en minder keuze voor consumenten voor mobiele betaalmogelijkheden op iPhones".

De rechtszaak in de VS wordt aangespannen door de in Iowa gevestigde Affinity Credit Union, die debet- en creditcards uitgeeft die compatibel zijn met Apple Pay. De eiser hoopt nu dat hij er een class action-zaak van kan maken, zodat andere kaartuitgevers zich bij de rechtszaak kunnen aansluiten.

Word ongetwijfeld weer vervolgd!

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...